Naše chuťové poháriky sú nastavené tak, aby sme mali chuť skôr na sladké a energeticky bohaté jedlá. Horkosť niektorých potravín im vadí a vysiela mozgu signál, že by preň mohli byť toxické či škodlivé. „Vnímanie horkosti je primitívnym spôsobom, ako naše telo deteguje potenciálne jedy. Malé množstvo látok spôsobujúcich horkosť ale môže stimulovať obranný systém tela, ktorý nás chráni pred chorobami,“ vysvetlil dietológ Tim Crowe.
Horké potraviny ako rukola, brokolica a kapusta navyše obsahujú málo kalórií a môžu spustiť uvoľňovanie hormónov na kontrolu chuti do jedla, čo pomáha pri kontrole hmotnosti. Ľudia, ktorí v rámci jednej štúdie užívali kapsuly s horkými látkami hodinu pred jedlom, jedli menej než tí, ktorí dostávali placebo.
Denník Telegraph vybral päť najzdravších horkých potravín, ktoré pomáhajú znižovať chuť na jedlo:
Kapustová zelenina
Patrí sem napríklad brokolica, ružičkový kel, kapusta a repa, ktoré majú podľa štúdií pozitívny vplyv na mnoho zdravotných ukazovateľov vrátane citlivosti na inzulín, telesnej hmotnosti a krvného tlaku.
Horká listová zelenina
Rukola, kel a pažítka sú skvelým zdrojom vitamínov A, C, K a kyseliny listovej, ktoré posilňujú zrak i imunitu a podporujú obnovu buniek. Takisto obsahujú aj viaceré minerály vrátane vápnika, draslíka, horčíka a železa, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí a svalov či optimálne fungovanie nervov.
Citrusová kôra
Kôra citrusových plodov je horká, aby ich ochránila pred škodcami. Túto chuť jej dodávajú najmä flavonoidy, ktorú sú známymi antioxidantmi a chránia bunky pred poškodením.
Horká čokoláda
Tmavej čokoláde dodávajú horkosť polyfenoly. Tie môžu mať prebiotický účinok a podporovať rast prospešných črevných baktérií. Ideálnou voľbou sú tmavé čokolády s nízkym obsahom cukru a vysokým podielom kakaa – 70 a viac percent.
Káva
Rovnako ako čokoláda aj káva je plná polyfenolov vrátane kyseliny chlorogenovej, ktorá je silným antioxidantom. Práve tejto látke vedci pripisujú väčšinu zdraviu prospešných vlastností kávy. Pomáha napríklad znižovať oxidačné poškodenie buniek a znižuje riziko vzniku srdcových chorôb a cukrovky.