Profesor neurológie W. Taylor Kimberly z Harvardovej univerzity odhalil súvis medzi konzumáciou ultraspracovaných potravín a zdravotnými problémami vrátane demencie a mŕtvice. „Odvtedy venujem väčšiu pozornosť tomu, čo jem,“ priznal pre Business Insider s tým, že ani on sám ich z jedálnička nedokázal úplne vyradiť. Štúdia mu však pomohla pochopiť, ako možno pomocou troch malých zmien znížiť podiel ultraspracovaných potravín v strave a ich vplyv na zdravie.
Prvou zmenou je nahradenie dvoch porcií ultraspracovaných jedál týždenne, čím klesá riziko úpadku kognitívnych funkcií. Kimberly ďalej radí zaradiť do jedálnička viac orechov a zeleniny. Ultraspracované potraviny totiž škodia zdraviu sčasti preto, lebo neobsahujú dostatok vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálov. Zároveň sú plné cukru, soli a konzervačných látok. Konzumácia zdravších alternatív vyrieši oba problémy naraz. Nielenže do jedálnička pridá potrebné živiny, ale aj obmedzí príjem potenciálne škodlivých prísad.
Ďalším lákadlom ultraspracovaných potravín sú ich nízke ceny. Nie každý si môže dovoliť drahšie alternatívy. Kimberly v tomto prípade odporúča siahať po produktoch, ktorých zloženie obsahuje ingrediencie so zrozumiteľným názvom. „Ak si pri čítaní zloženia poviete, že by ste si niečo podobné vedeli spraviť aj doma, potom je to dobré znamenie,“ dodal neurológ.