V marci a apríli tohto roka preletela svetovými médiami správa, že čokoláda pomáha chudnúť, znižuje cholesterol a ľudia sa po nej cítia zdravotne fit. V štúdii sa píše, že spotrebitelia, ktorí jedli každý deň čokoládu, chudli o 10 percent rýchlejšie ako tí, ktorí sa jej vyhýbali.

Autorom vedeckej štúdie bol nemecký vedec Johannes Bohannon, Ph.D., ktorý šéfuje Institute of Diet and Health (Inštitútu pre diétu a zdravie). Pred pár dňami vysvitlo, že vedec s takýmto menom neexistuje. Autorom štúdie bol v skutočnosti novinár John Bohannon, ktorý experimentom s čokoládovou diétou zisťoval, aké jednoduché je falošnú a nepravdivú vedeckú štúdiu pretlačiť do médií. Titul Ph.D. má v odbore molekulárnej biológie z Oxfordu a patrí medzi novinárov, ktorí píšu o vede pre magazíny Science a web Wired.com.

Článok sa dostal pomerne ľahko na titulku nemeckého bulvárneho plátku Bild, hneď vedľa tragédie lietadla aeroliniek Germanwings. O blahodarných účinkoch čokolády na váhu konzumenta informovali aj portály Huffington PostIrish Examiner či nemecký Cosmopolitan a dokonca magazín Modern Healthcare. U nás sa hoaxu chytil denník Pravda, no na rozdiel od svetových médií už opravu neuviedol. 

Horká čokoláda je braná ako náboženstvo

Experiment vznikol v decembri minulého roka, keď J. Bohannonovi zavolal reportér nemeckej televízie ZDF Peter Onneken. On a jeho kolegyňa Diana Löbl pripravovali dokument o biznise, ktorý sa zaoberá diétami.

„Poprosili ma, či by som im pomohol dokázať, ako ľahko sa zlý výskum premení na titulky v novinách,“ vysvetľuje na blogu io9.com novinár. Premiéra dokumentu by mala byť v Nemecku a Francúzsku v najbližších dňoch.

Štúdia nebola úplne vymyslená. Partia novinárov okolo J. Buhannona najala lekárov a vytvorili falošné web stránky Inštitútu pre diétu a zdravie, ktorého názov si vymysleli. Cez sociálnu sieť Facebook následne zohnali skupinku 16 ľudí, ktorí budú ochotní za 150 euro držať tri týždne diétu. V štatistickej vzorke boli piati muži a 11 žien.

Časť z dobrovoľníkov malo jesť denne tabuľku horkej čokolády. Zároveň boli upozornení, že budú vystupovať v dokumente televízie ZDF.

Prečo si novinári vybrali práve horkú čokoládu bol skôr šikovný trik. „Chutí zle, tak predsa musí byť zdravá. Je to ako náboženstvo,“ hovorí praktický lekár Gunter Frank, ktorý klinickú štúdiu viedol.

Každé ráno účastníkom štúdie merali váhu, cholesterol, sodík, kvalitu spánku, robili im krvné testy a zisťovali celkový pocit. Výsledky boli zaujímavé. Obe skupiny počas 21 dní schudli 2,3 kilogramu, ale s tým rozdielom, že skupina dobrovoľníkov, ktorá jedla každý deň horkú čokoládu, schudla o 10 percent rýchlejšie. Títo účastníci mali dokonca nižší cholesterol a lepšie sa cítili.

V čom je teda háčik? 

Štatistická významnosť. Keď meriate veľa vecí u malého počtu ľudí, máte istotu, že vám vyjde nejaký štatisticky signifikantný výsledok, povedal pre televíziu CBS novinár. Štúdia zároveň obsahovala celkovo 18 rôznych meraní od kvality spánku až po cholesterol alebo dobrú náladu. 

V štúdii s malým počtom subjektov sa navyše znásobuje vplyv nekontrolovateľných vplyvov. Ide napríklad o hmotnosť ženy, ktorej váha môže kolísať o 2,3 kilogramu počas menštruačného cyklu, čo je oveľa väčší rozdiel, než aký vznikol medzi skupinou na čokoládovej diéte a kontrolnou skupinou na klasickej diéte. Nemôžete veriť ani hmotnosti, ktorú mali ľudia v oboch skupinách. „Kto vie, čo vlastne v skutočnosti jedli? Ani sme sa ich nespýtali,“ argumentuje J. Buhannon. 

Štatistický dôkaz o štatistickej nevýznamnosti štúdie

Štatistickú významnosť vyjadruje písmenko „p“. Štatistici ho poznajú pod pojmom hladina významnosti. Zistená hladina významnosti 0,05, ktorá sa najčastejšie používa, indikuje, že existuje najviac päťpercentná pravdepodobnosť, že vzťah medzi premennými zistený na vzorke je čisto náhodný. Inými slovami, p-hodnota je pravdepodobnosť chyby. Štatistici používajú na jeho zisťovanie vzorec: P = 1 - (1 - p)n

Ak doplníme do vzorca premenné zo štúdie, ktorú urobil novinár so svojim tímom (n=18 meraní, p=0,05), tak vyjde, že je tu 60-percentná šanca na nejaké signifikantné výsledky. Tvrdiť, že čokoláda pomáha chudnúť alebo znižovať cholesterol, je pri takej malej skupine ľudí nezodpovedné. 

Na ďalšej strane: Ako sa chytili novinári