Niektoré jedlá spaľujú tuky
Hoci niektoré jedlá obsahujúce karbohydráty a proteíny môžu skutočne mierne zvýšiť metabolizmus a minimalizovať tak ukladanie tukov, z dlhodobého hľadiska ide o zanedbateľný rozdiel. Metabolizmus sa totiž zvýši pri konzumácii akéhokoľvek jedla. Žiadna potrava nedokáže zabezpečiť, aby bol metabolizmus dlhodobo rýchlejší.
Preto platí, že žiadne jedlo nedokáže samo o sebe spaľovať tuky, dokonca ani grapefruit či kyslá kapusta, ktoré sa v tomto kontexte často spomínajú. Konzumáciou akéhokoľvek jedla prijíma organizmus viac či menej kalórií, ktoré telo buď využije, alebo uloží v podobe tukov. Uložených tukov sa dá následne zbaviť len zvýšenou fyzickou aktivitou a znížením príjmu kalórií, nie konzumáciou zázračných potravín.
Priemerný bazálny metabolizmus spáli denne zhruba dvetisíc kalórií.