Keď športovci plánujú jedlo
Aj keď je pravda, že športovci sú schopní spáliť takmer čokoľvek, jedlo si starostlivo plánujú. Napríklad pred vytrvalostnými súťažami je bežné takzvané sacharidové načasovanie. To znamená, že jeden až tri dni pred pretekmi konzumujú práve veľké množstvo sacharidov. Namiesto vody pijú nápoje bohaté na elektrolyty, ako sú sodík, draslík či horčík.
Predovšetkým kulturisti pracujú s takzvaným anabolickým oknom. Je to polhodina až hodina po tréningu, keď sa telo ocitá v takzvanom anabolickom okne a živiny, ktoré vtedy príjme, lepšie pomáhajú väčšiemu rastu svalov. Všeobecne platí, že po silovom tréningu v posilňovni je organizmus športovca doslova hladný, kým po bežeckom tréningu žalúdok spravidla potraviny odmieta. Názory na anabolické okno sa však líšia.