Mäso je pre človeka dobré, tvrdí Georgia Edeová, Harvardovou univerzitou certifikovaná výživová odborníčka špecializujúca sa na výživovú a metabolickú psychiatriu. Niektorí experti s jej názorom ale nesúhlasia a snažia sa nájsť dôkazy o tom, že konzumácia mäsa má súvis s ochoreniami srdca.
Edeová počas rokov výskumu nenarazila na žiadny vierohodný argument, prečo by sa mu ľudia mali vyhýbať, nech už ide o ryby, hydinu či červené mäso. „V skutočnosti neexistuje žiadna iná skupina potravín, ktorá je dostatočne výživná, dostatočne bezpečná a geograficky dostupná, aby mohla byť odporúčaná ako zdravý základ optimálnej ľudskej stravy. Ak by som si mohla dovoliť kupovať iba jedlo z jednej jedinej skupiny, zvolila by som mäso,“ vysvetlila portálu CNBC expertka.
Mäso je dobré pre zdravie čriev, pretože ich nedráždi, je ľahko stráviteľné a podporuje zdravú hladinu inzulínu bez prudkých skokov v hladinách glukózy v krvi. Takisto je zdrojom všetkých makro- a mikroživín, ktoré organizmus potrebuje, vrátane niektorých, ktoré možno len ťažko – ak vôbec – získať z rastlinnej stravy. Iba v mäse možno nájsť napríklad aj hemové železo, ktoré organizmus dokáže vstrebať trikrát ľahšie než nehemové železo z rastlín.
Niektorí vedci dokonca tvrdia, že konzumácia mäsa je tým, čo z nás robí ľudí. „Umožnilo nám venovať menej energie tráveniu na vlákninu bohatej stravy a investovať ju radšej do rozvoja našich unikátnych, nadrozmerne veľkých mozgov,“ dodala Edeová.