Sedemdesiatosemročný doktor a expert na dlhovekosť Michael Roizen tvrdí, že sa mu podarilo znížiť svoj biologický vek o 20 rokov. Hoci podľa neho dĺžku života do veľkej miery ovplyvňujú gény, správny životný štýl dokáže výsledky výrazne zlepšiť.
Okrem pravidelného pohybu by si mali ľudia dávať pozor na to, čo konzumujú. Aj malé zmeny v stravovaní dokážu mať pozitívny vplyv na zdravie. Roizer prezradil sedem potravín, ktoré podľa neho výrazne prispievajú k dlhovekosti:
Olivový olej
Vedci v roku 2022 zistili, že ľudia, ktorí konzumovali vyše pol lyžice olivového oleja denne, mali nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia, rakovinu a neurodegeneratívne ochorenia.
Losos a pstruh
Konzumácia rýb raz alebo dvakrát do týždňa prispieva k zníženiu celkového rizika úmrtia. Pstruh a losos sú bohaté na vitamín D a omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca. Okrem toho majú na rozdiel od ostatných druhov rýb iba nízky obsah metylortuti, ktorá je biologicky najnebezpečnejšou formou ortuti a je vysoko toxická.
Tmavá čokoláda
Tmavá čokoláda pomáha znižovať krvný tlak, cholesterol a riziko vzniku srdcových chorôb, pretože obsahuje zdraviu prospešné antioxidanty.
Huby
Roizen považuje huby za doplnok stravy a konzumuje ich aspoň päťkrát týždenne. Obsahujú ergotioneín, ktorý výskumníci z Pennsylvánskej štátnej univerzity pre jeho antioxidačné a protizápalové účinky nazvali „vitamínom dlhovekosti“.
Avokádo
Štúdia z roku 2023 zistila, že konzumácia dvoch porcií avokáda týždenne môže znížiť riziko vzniku ischemickej choroby srdca a kardiovaskulárnych ochorení vďaka obsahu mononenasýtených a polynenasýtených tukov.
Karfiol
Kapustová zelenina vrátane karfiolu znižuje riziko vzniku rakoviny a pomáha s prevenciou a liečbou iných chronických ochorení, akými sú kardiometabolické poruchy, Alzheimerova choroba, depresia a muskuloskeletálne poruchy. Roizenovou obľubenou pochúťkou je nátierka z roztlačeného karfiolu a olivového oleja.