Pekárne a mlyny pre neustály dopyt nemožno zastaviť. Musia však nájsť nové spôsoby, ako pokračovať v produkcii. „Vláde sme prisľúbili, že obyvateľov nenecháme bez pekárenských či mlynárskych produktov. V prípade krízy zabezpečíme hotline pre rozvoz a priamy predaj základných pekárenských výrobkov ako chlieb a rožky priamo z auta na vybraných miestach v mestách a dedinách za vopred určených podmienok,“ hovorí predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová.

Zväz sa začal pripravovať na krízové scenáre. Na základe údajov od spoločností predpokladá, že ak ochorie veľa zamestnancov, pekárne budú potrebovať približne tritisíc ľudí ako pomocný personál pre celý sektor naprieč Slovenskom.

Firmy musia prednostne chrániť vodičov, ktorí rozvážajú pekárenský tovar do predajní a sú vystavení najväčšiemu riziku nákazy. „Dôležité je ochrániť aj ľudí vo výrobe a personál predajní. Bez nich sa výrobky nevyrobia, ani sa nedostanú k zákazníkom,“ podotýka T. Lopúchová. Upozorňuje na akútny nedostatok ochranných pomôcok. Vládu požiadali o pomoc s dodávkami respirátorov, rúšok či difúzorov na plošnú aplikáciu dezinfekcie.

Slovenskí pekári zároveň navrhli krízovému štábu 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa