Bývalý minister práce Milan Krajniak spôsobil zavedením možnosti odchodu do predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch mimoriadnu situáciu. Ľudí na trhu je nedostatok a fluktuácia novoprijatých zamestnancov je obrovská. Náklady neuváženej a neodkonzultovanej zmeny legislatívy sa tak odzrkadlia na odbytových cenách chleba a ďalších pečivárskych výrobkov. Uviedol to predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.
„Informácie od našich členov sú viac ako znepokojivé. Prevádzky nie sú schopné nájsť zamestnancov, fluktuácia novoprijatých je obrovská. Jedna z prevádzok napríklad prijala v minulom roku 197 ľudí, avšak 196 prevádzku opustilo. Iný podnik prijal a zároveň prišiel o 90 ľudí. A to napriek tomu, že podniky mzdy zvyšovali. Náklady na zaučenie nových zamestnancov, zdravotné prehliadky a školenia sú pritom značné. Je možné predpokladať, že to všetko sa zrejme odzrkadlí v odbytových cenách. Takto to dopadne, keď sa robia populistické rozhodnutia nekompetentnými politikmi,“ spresnil Lapšanský.
Pripomenul, že zmenu zákona o odchode do predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch zrealizovala na jeseň roku 2022 vláda Eduarda Hegera na návrh Krajniaka. O tejto úprave s pekármi nediskutovala napriek tomu, že sú súčasťou kritickej infraštruktúry i subjektami hospodárskej mobilizácie. Problémy však nehlásia len potravinári, ale aj ďalší členovia kritickej infraštruktúry, ktorými sú distribútori energií. Bez plynu a elektrickej energie pritom pekárne nebudú schopné produkovať výrobky.
„Situácia sa, žiaľ, nestabilizovala ani po opadnutí chrípkovej sezóny. Potenciálni pracovníci na trhu chýbajú a jednoducho ich nie je kým nahradiť. Viaceré prevádzky preto upravovali zmennosti a dokonca odmietajú nové objednávky. To všetko znižuje konkurencieschopnosť slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov, pretože bez ľudí nie je možné potraviny vyrábať," zdôraznil Lapšanský.