Zahraničné obchodné reťazce sa na Slovensku správajú k pekárom, cukrárom a cestovinárom úplne inak ako v domácich krajinách. Vyplýva to z rokovania zväzov pekárov z Nemecka, Francúzska, Švédska, Česka, Rumunska, Maďarska a Slovenska, ktoré sa uskutočnilo na konferencii Medzinárodnej únie pekárov a cukrárov. Jej účastníkom boli aj predstavitelia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

„Informácie od predstaviteľov pekárskych zväzov západnej Európy a najmä z Nemecka ukazujú, že obchodné reťazce v domácich krajinách spolupracujú s výrobcami potravín na neporovnateľne lepšej úrovni. Nezneužívajú svoje dominantné trhové postavenie, rokovania o obchodných podmienkach sú slušné, výrobcov potravín netlačia do cien na hrane výrobných nákladov a realizujú aj dlhodobé, niekoľkoročné kontinuálne spolupráce s cieľom podporiť lokálnu produkciu potravín,“ povedal predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský. Na pultoch v Nemecku aj vďaka tomu môžu podľa neho spotrebitelia naraziť na nižšie ceny ako na Slovensku. Tento „patriotizmus“ reťazcov v domovských krajinách však nadnárodné siete neprenášajú na Slovensko.

Pekári diskutovali aj o situácii v cenách energií, ktorá je pre pekárov ako mimoriadne energeticky náročné odvetvie veľmi zložitá v celej Európe. Komplikácie pre výrobcov pečiva, koláčov a zákuskov i cestovín spôsobujú aj extrémne nestabilné ceny surovín, čo komplikuje plánovanie výrobných nákladov. Predstavitelia pekárskych organizácií naprieč Európou pritom potvrdili, že nárast pultových cien ich výrobkov bol v roku 2022 a 2023 vyšší, ako nárast odbytových cien výrobkov od pekárov, cukrárov a cestovinárov. Pultové ceny pre koncového zákazníka si stanovujú obchodné reťazce samostatne a dodávatelia na ich tvorbu nemajú žiadny vplyv.

„Ak v rámci EÚ pekári, cukrári, cestovinári s obchodnými reťazcami fungujú na spoločnom trhu, očakávame, že by sa nadnárodné siete mali správať rovnako férovo a udržateľne. Na Slovensku je to, žiaľ inak, čo dokazujú zážitky z obchodných rokovaní väčšiny slovenských potravinárov,“ uviedol Milan Lapšanský.

Ďalšie dôležité správy

Pekári za jednu nočnú dostanú viac o niečo vyše eura.
Neprehliadnite

Ak poslanci neschvália kompenzácie príplatkov, pekári premietnu náklady do odbytových cien