Prioritou väčšiny ľudí je zbaviť sa prechladnutia čo najrýchlejšie. Mnohí si neuvedomujú, že strava môže mať významný vplyv na to, ako rýchlo si ich telo s ochorením poradí. Niektoré jedlá dokážu podľa expertov zhoršiť prejavy viacerých symptómov a spomaliť proces uzdravovania. Môžu totiž podporovať tvorbu hlienu, oslabovať imunitný systém či prispievať k dehydratácii. Tu je päť zložiek stravy, ktorým sa treba počas boja s prechladnutím oblúkom vyhnúť:

Alkohol

Teplý čaj s rumom je tradičným „babským liekom“ proti prechladnutiu. Alkohol však môže jeho príznaky zhoršovať, pretože prispieva k vzniku zápalov, dehydratácii a oslabeniu imunitného systému. Experti namiesto čaju s rumom odporúčajú teplý nápoj z citróna, medu a zázvoru, ktorý pôsobí upokojujúco a posilňuje imunitu.

Kofeín

Kofeín je diuretikum, takže zvyšuje tvorbu moču a môže spôsobovať dehydratáciu. Pri tomto stave dochádza k zahusťovaniu hlienu, čo sťažuje jeho vylučovanie z tela. Kofeín tak môže zhoršiť pocity upchatého nosa a predĺžiť ďalšie príznaky prechladnutia. Táto látka navyše pôsobí stimulujúco, a tak môže negatívne ovplyvniť kvalitu spánku, čo oslabuje imunitu.

Cukor

Experti radia vyhnúť sa sladkostiam a sladeným nápojom. Ich konzumácia môže výrazne zvyšovať cukor v krvi, čo nepriaznivo ovplyvňuje energetické hladiny.

Vyprážané jedlá

Vyprážané jedlá majú vysoký obsah nezdravých tukov, ktoré podporujú vznik zápalov v tele. Okrem toho sú ťažšie stráviteľné, čím zbytočne zaťažujú telo, ktoré má už tak plné ruky práce s odstraňovaním infekcie.

Soľ

Vysoký príjem soli môže viesť k zadržiavaniu tekutín, čo organizmu sťažuje odstraňovanie hlienu. Na dochutenie jedál treba namiesto nej použiť napríklad citrón a koreniny.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračné foto
Neprehliadnite

Tohtoročná vlna Covid-u prišla skôr, počty prípadov celosvetovo stúpajú