Slovenská aliancia moderného obchodu je prekvapená, že sa pekári znižujú k zmesi poloprávd a k zavádzaniu verejnosti. Uviedol to predseda aliancie v reakcii na piatkové vyjadrenia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Martin Krajčovič o tom, že zahraničné obchodné reťazce sa na Slovensku správajú k pekárom, cukrárom a cestovinárom inak ako v domácich krajinách.
„Nie je pravda, že potraviny v Nemecku sú lacnejšie ako u nás, na základe dát Eurostatu je cenová úroveň potravín v Nemecku vyššia ako na Slovensku. Ak by sme do toho zarátali aj ceny z predajných akcií, tak ten pomer v prospech Slovenska by sa ešte zväčšil, keďže podiel akciového predaja v potravinách je na Slovensku vyšší ako v Nemecku, no oficiálne štatistiky ich nevedia zapracovať,“ priblížil.
Obchodníci akceptovali zvyšovanie cien
Pekári však podľa Martina Krajčoviča už nespomenuli, že napríklad to isté pečivo predávajú obchodníkom na Slovensku za vyššie ceny, ako napríklad ich kolegovia v Česku pre obchodníkov v Českej republike. Rovnako to boli pekári, ktorí takmer každé tri mesiace zvyšovali odbytové ceny a obchodníci si v priemere tieto zvýšenia nepremietali do predajných cien.
Pečivo je podľa neho totiž kategória, na ktorej sa v zásade nerobí profit, pretože ide o nízke položky, ktoré si však vyžadujú množstvo personálu na obsluhu a v prípade dopekaného pečiva aj vysoké náklady na energie. Nehovoriac o tom, že na pečive sú spolu s ovocím a zeleninou aj najväčšie odpisy, čo je čistá strata pre obchodníkov.
Martin Krajčovič zdôraznil, že obchodníci korektne počas tohto náročného obdobia komunikovali s pekármi a akceptovali zvyšovanie cien aj na vlastný úkor. Po zarátaní inflácie zaznamenali obchodníci za rok 2022 ako jediní z celej potravinovej vertikály pokles zisku, a to až o jedenásť percent.
„Ako jediní z celej potravinovej vertikály reálne znižovali infláciu, čo dnes už preukázateľne potvrdili zverejnené finančné výsledky a nezávislí analytici. Tento argumentačne nepodložený útok zo strany pekárov iba ukazuje, kto sa reálne správa nekorektne a kto tiež reálne nemá záujem o konštruktívny dialóg,“ dodal predseda aliancie
Pekári sa sťažujú na zahraničné reťazce
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov 3. novembra uviedol, že zahraničné obchodné reťazce sa na Slovensku správajú k pekárom, cukrárom a cestovinárom úplne inak ako v domácich krajinách, a to po rokovaní zväzov pekárov z Nemecka, Francúzska, Švédska, Česka, Rumunska, Maďarska a Slovenska. To sa uskutočnilo na konferencii Medzinárodnej únie pekárov a cukrárov. Jej účastníkom boli aj predstavitelia zväzu.
„Informácie od predstaviteľov pekárskych zväzov západnej Európy a najmä z Nemecka ukazujú, že obchodné reťazce v domácich krajinách spolupracujú s výrobcami potravín na neporovnateľne lepšej úrovni. Nezneužívajú svoje dominantné trhové postavenie, rokovania o obchodných podmienkach sú slušné, výrobcov potravín netlačia do cien na hrane výrobných nákladov a realizujú aj dlhodobé, niekoľkoročné kontinuálne spolupráce s cieľom podporiť lokálnu produkciu potravín. To sú na Slovensku nevídané veci. Na pultoch v Nemecku aj vďaka tomu môžu spotrebitelia naraziť na nižšie ceny ako na Slovensku. Tento 'patriotizmus' reťazcov v domovských krajinách však nadnárodné siete neprenášajú na Slovensko,“ povedal predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.