Niektoré pekárne na Slovensku už pre nedostatok zamestnancov začali obmedzovať produkciu a prestávajú prijímať nové objednávky.
Ako informuje Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, v aktuálnom predvianočnom období, kedy býva dopyt po chlebe, pečive a koláčoch troj- až štvornásobne vyšší ako počas roka, to môže spôsobiť nedostatok niektorých pekárskych a cukrárskych výrobkov na pultoch. Týkať sa to bude najmä tradičných regionálnych slovenských vianočných výrobkov.
„Nedostatok pracovníkov z dôvodu zhoršujúcej sa chorobnosti prakticky vo všetkých regiónoch Slovenska a zvyšujúci sa počet predčasných odchodov do dôchodku, ovplyvnili počty zamestnancov už do tej miery, že viaceré prevádzky museli pristúpiť k obmedzeniu produkcie," objasnil situáciu predseda predstavenstva Milan Lapšanský.
Zväz je podľa neho v kontakte s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva, no vzhľadom na veľmi negatívny vývoj v zdravotnej situácii populácie predpokladá, že výroba sa bude v predvianočnom období obmedzovať ešte viac.
„Máme návrh riešenia situácie avšak čakáme na termín od pána ministra práce sociálnych vecí a rodiny, keďže potrebujeme aktívnu spoluprácu s úradmi práce v regiónoch,“ pokračoval Lapšanský. Podľa zväzu však v predvianočnom období, kedy sa tradične v pekársko-cukrárskom sektore vyrobí o 300 až 400 percent výrobkov viac, nebude možné naplniť všetky objednávky.
„Žiaľ, vážnosť situácie do ďalších týždňov môžeme len odhadovať. Ak sa práceneschopnosť ešte zhorší, budú musieť najmä stredné a väčšie prevádzky pristupovať k ešte väčším obmedzeniam ako je napríklad rušenie celých zmien či zastavenie výroby v noci," uzavrel Lapšanský.