Britská nadácia srdca pred dvoma rokmi vyhlásila, že je svedkom najhoršej krízy v oblasti starostlivosti o srdce, akú kedy videla. V roku 2022 v Anglicku zapríčinili kardiovaskulárne ochorenia až 39 tisíc predčasných úmrtí. Za zhoršené zdravie obyvateľov môže prehlbovanie nerovností v oblasti zdravia, pandémia a dlhodobý tlak na zdravotníctvo. Podľa kardiológa a špecialistu na riadenie rytmu srdca Neila Srinivasana ruku k dielu priložilo aj nezdravé stravovanie.
„Obezita, diabetes a sedavý životný štýl vedú k zvýšeniu cholesterolu, krvného tlaku a rezistencie voči inzulínu,“ zdôrazňuje s tým, že spoločným menovateľom týchto problémov sú ultraspracované potraviny (UPF). Keďže mnohé z nich jedia spotrebitelia takmer každý deň, pre Telegraph vybral päť, ktorých kúpu by mali vážne prehodnotiť:
Raňajkové cereálie
Cereálie do mlieka zvyšujú hladiny zlého cholesterolu, ktorý sa hromadí v stenách tepien. Štúdia odhalila, že respondenti, ktorí konzumovali najviac ultraspracovaných potravín, mali o 24 percent väčšiu pravdepodobnosť vzniku vážnych kardiovaskulárnych príhod vrátane infarktov, mŕtvice a angíny. „Každý desaťpercentný nárast denného príjmu UPF mal súvis so šesťpercentným zvýšením rizika vzniku srdcového ochorenia,“ varoval doktor.
Alternatíva: Neinstantná ovsená kaša s čerstvým ovocím, biely jogurt a vysokokvalitný celozrnný chlieb, ktorý Srinivasan odporúča pokvapkať olivovým olejom.
Saláma
Slané mäsové výrobky sú bohaté na nasýtené tuky, ktoré zvyšujú hladiny zlého cholesterolu. Okrem toho sú plné soli. Príliš veľa sodíka vťahuje vodu späť do krvi. Čím jej je viac, tým vyšší je krvný tlak, čo zvyšuje riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb.
Alternatíva: Grilované mäso. „Príliš veľa bielkovín môže škodiť obličkám, no srdcu až tak nie. Odporúčam preto kuracie mäso bez kože či mastné ryby, ktoré sú dôležitou súčasťou vyváženej stravy,“ radí doktor. Skvelým zdrojom proteínu sú podľa neho aj šošovica, cícer, fazuľa či hrach, ktoré si treba dopriať aspoň trikrát týždenne.
Čipsy
Čipsy sú bohaté na transmastné kyseliny a sodík, no obsahujú iba minimum draslíka a vlákniny. Potraviny s podobným zložením majú súvis so vznikom srdcových ochorení. Ich nadmerná konzumácia vedie nielen k rozvoju obezity, ale aj ateroskleróze. „Je to zhrubnutie alebo stvrdnutie tepien spôsobené hromadením plaku vo vnútornej vrstve tepny, ktorá môže prasknúť a spôsobiť infarkt,“ vysvetľuje Srinivasan.
Alternatíva: Orechy a olivy sú oveľa zdravšou maškrtou. Doktor odporúča denne zjesť jednu hrsť.
Zmrzlina
Hlavným dôvodom, prečo je zmrzlina nezdravá, je jej postup výroby, ktorý ju radí medzi UPF. Španielski vedci odhalili súvislosť medzi UPF a rizikom predčasnej smrti. Respondenti s najvyšším príjmom (štyri a viac porcií denne) mali o 62 percent väčšiu pravdepodobnosť, že sa v priemere nedožijú viac ako desať rokov než ľudia, ktorí jedli dve alebo menej porcií.
Alternatíva: Varené alebo čerstvé ovocie, pričom doktor odporúča zjesť aspoň tri porcie denne.
Sladené nápoje s bublinkami
„Tie by som z jedálnička úplne vylúčil,“ dodáva Srinivasan. Obsahujú totiž až príliš veľa cukru, a tak ich konzumácia zvyšuje riziko vzniku obezity, hypertenzie a cukrovky 2. typu.
Alternatíva: Voda – je zadarmo a navyše je na hydratáciu organizmu najlepšia. Komu sa to zdá nudné, môže siahnuť po perlivej vode zmiešanej s džúsom. Ani káva nie je v primeranom množstve (tri šálky denne) pre srdce škodlivá.