Najvyššie platy majú čašníci v Bratislave a okolí, a to v priemere 612 eur. „Tu je aj najväčšia koncentrácia a konkurencia reštaurácií, čo platy prirodzene zdvíha,“ hovorí pre TREND.sk Miroslav Dravecký z portálu Platy.sk, ktorý poskytol prieskum.
V rámci celého Slovenska sa priemerný plat čašníkov pohybuje na úrovni 555 eur. Čašníci pritom uvádzali základný plat a variabilnú zložku mzdy. „Táto zložka má reflektovať to, ako sa danej prevádzke a zamestnancovi darí. V tomto prípade by malo ísť o oficiálny príjem zamestnanca, teda nejde o klasický tringelt,“ dodáva M. Dravecký.
Variabilná zložka mzdy nie je povinnosťou a závisí od motivačného systému majiteľa reštaurácie, či v prípade vlastného úspechu prilepší aj zamestnancovi. Z prieskumu vyplýva, že v priemere dostáva túto zložku mzdy každý tretí čašník.
Základný plat čašníka v € | Variabilná zložka mzdy (VZM) v € | Podiel zamestnancov s VZM | |
Bratislavský kraj | 612 | 227 | 36% |
Trnavský kraj | 486 | 207 | 36% |
Nitriansky kraj | 474 | 97 | 33% |
Trenčiansky kraj | 474 | 158 | 31% |
Žilinský kraj | 473 | 103 | 29% |
Košický kraj | 470 | 150 | 27% |
Prešovský kraj | 460 | 142 | 35% |
Banskobystrický kraj | 456 | 55 | 27% |
ZDROJ: Platy.sk |
Pre čašníkov dvojaký meter
Platobné podmienky veľmi neprajú napríklad ani americkým čašníkom. V celých Spojených štátoch platí federálna minimálna mzda, ktorá sa rovná 7,25 dolára za hodinu. Jednotlivé štáty sa môžu rozhodnúť túto sumu posunúť vyššie, napríklad v New Yorku to je 8,75 dolára.
Americké zákony však umožňujú majiteľom reštaurácií, barov či iných podnikov zamestnávajúcich ľudí, ktorí si v rámci práce môžu finančne prilepšiť prepitným, stanoviť špeciálnu základnú mzdu 2,13 dolára na hodinu za predpokladu, že práve prepitným by sa tento rozdiel mal vyrovnať.
Takýto systém duálnej minimálnej mzdy podľa viacerých odporcov pre čašníkov a obdobných zamestnancov znamená najmä nízku mzdu a chudobu a požadujú jej zvýšenie na minimálne 70 percent z klasickej minimálnej mzdy.
Hoci na Slovensku nič podobné zákon neumožňuje, v praxi je bežné, najmä pri brigádnikoch či čašníkoch pracujúcich načierno, že zamestnávateľ ponúkne obsluhe krajne nízku hodinovú mzdu (napríklad 1 euro) s tým, že väčšiu časť si má zarobiť práve na prepitnom.
Pravidlo 20 percent
Príjmy z prepitného môžu byť veľkorysé, nízke alebo vôbec žiadne. To závisí od šikovnosti pracovníka, ale aj od vzhľadu, veku, sezóny či pohlavia. Prirodzene, častejšie dostávajú prepitné ženy ako muži, potvrdzuje portál amerického magazínu The Atlantic.
„Určite je to rôzne aj od typu prevádzky – lokálna krčma, reštaurácia, seriózna reštaurácia na periférii alebo v centre mesta a podobne. Odhadom si môže za mesiac čašník prepitným privyrobiť od 10 do 100 percent základného príjmu,“ myslí si M. Dravecký.
Nie vždy sa pošťastí, že hosť nechá čašníčke 6-tisícové prepitné ako v prípade mladej dievčiny z Nebrasky. Skutočná pravdepodobnosť získanie prepitného vo výške takmer ročnej výplaty je extrémne nízka, reálna skôr ako námet na romantickú knihu v štýle Fifty Shades of Grey.
Niektorí návštevníci reštaurácií a barov ale pritom v súvislosti s prepitným zvyknú najmä zo zdvorilosti dodržiavať nepísané pravidlá – dať prepitné 15 – 20 percent z celkovej objednávky, dať prepitné iba vtedy, ak mám chuť navštíviť podnik znova a podobne.
Vo všeobecnosti však prepitné znamená pre čašníka nespoľahlivý a nepredvídateľný zdroj príjmu.
Čašníci ako bedári
Približne jeden z desiatich pracujúcich v Spojených štátoch pracuje v reštauračnom priemysle. Ide o jedno z najrýchlejšie rastúcich odvetví. Ale takmer 15 percent z 2,4 milióna čašníkov a čašníčok žije v chudobe, upozornili ešte v minulom roku americké noviny The Wall Street Journal.
„Nikto by nemal robiť za 2,13 dolára za hodinu,“ myslí si Scott DeFire z americkej Národnej reštauračnej asociácie. „Každý pracovník, aj keď dostáva prepitné, by mal mať garantovanú minimálnu mzdu.
Oficiálne, na základe údajov z Bureau of Labor Statistics, sa uvádza, že priemerná mzda čašníkov v krajine je necelých 9 dolárov na hodinu. Reštauračná asociácia však nesúhlasí a tvrdí, že reálny príjem je čašníkov je omnoho nižší.
Čašníci majú z tohto dôvodu väčšie ťažkosti pri vybavovaní pôžičky na auto či hypotéky.
Na ďalšej strane: Reštaurácie, kde je zákaz prepitného