Slovenskí vinári si v poslednom období naozaj „užili“. Potrápilo ich zatvorené gastro a turizmus, ktoré sú ich hlavnými odbytovými kanálmi. Neprialo im ani počasie. Tento rok síce dosiahli niektoré vína dokonalosť, no vo vinohradoch sa celkovo urodilo menej viniča.

Potrápil ich aj nedostatok pracovníkov, keďže ľudí z polí razantne ubúda každý rok. Riešenie pre sezónnych makačov zo zahraničia stále pokrivkáva, nevýhodné podmienky ich odradia, a tak hľadajú svoj pracovný priestor v iných krajinách.

Zber v bavorskom Igensdorfe v nedeľu 4. júla 2021.

04.07.2021, Bayern, Igensdorf: Der Obstbauer Dieter Rackelmann legt frisch gepflückte Süßkirschen der Sorte Carmen in einer Obstplantage in einen Korb. Foto: Daniel Karmann/dpa +++ dpa-Bildfunk +++
Neprehliadnite

Slovenské ovocie nemá kto pozbierať, mladí idú radšej na zber do Nemecka

Vinári dostali podpásovku aj pri prestížnej prezentácii našej krajiny na výstave Expo 2020 v Dubaji. Slovenské vína sa do stánku nedostali a návštevníci pili francúzske vína a koňaky.

TK Národného salónu vín SR v Bratislave
Neprehliadnite

Facka pre našich vinárov. V slovenskom pavilóne Expa nahradili domáce nápoje francúzskymi

Nižšia úroda, drahšie víno a vinár na rázcestí

Poslednou tohtoročnou ranou do vinárskeho života je nedostatok vstupných surovín, ako je sklo a papier, ale aj zvýšenie cien energií a nákladov na prepravu. Tieto faktory zvyšujú následne aj ceny vín v Európe. „Už v súčasnosti sme zaznamenali nárast cien vína v EÚ o 10 percent a očakáva sa ďalšie zvyšovanie cien o 15 percent,“ hovorí výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Jaroslava Kaňuchová Pátková.

Producentov vína trápi fakt, že nárast cien zaznamenávajú aj v nižších kategóriách. Ceny slovenských vín práve v najnižšej kategórii porastú minimálne o deväť percent a pocíti to aj bežný spotrebiteľ.

Vinári tento rok zaznamenali aj nižšiu úrodu. Bola síce vysokej kvality, ale dosahovala oveľa nižšie výnosy, pod ktoré sa podpísalo v niektorých lokalitách sucho. Pokles objemu produkcie vína na Slovensku porovnaní s minulým rokom sa očakáva na úrovni 10 percent. Jednotliví vinári hovoria o poklese v rôznych číslach.

Taliansko víno výstava Vinitaly
Neprehliadnite

Produkcia vína v južnej Európe bude výrazne nižšia, kľúčoví producenti očakávajú horšie úrody

Vinohradník a vinár Jozef Mikuš, vlastník 130 hektárov vinohradov, zaznamenal pri niektorých odrodách ako sú Veltlínske zelené, alebo Alibernet v Malokarpatskej oblasti pokles úrody aj o 40 percent. Ďalší vinár Jaroslav Ostrožovič, vlastník 58 hektárov s produkciou približne 350-tisíc litrov vína ročne hovorí o poklese úrody do 20 percent.

Kombinácia rôznych nepriaznivých okolností núti viacerých vinárov prehodnocovať situáciu. A aj keď za posledných päť rokov ich neustále na Slovensku pribúdalo a mnohí opustili svoju pôvodnú prácu a rozhodli sa venovať svojej vinárskej záľube naplno, tak pandémia otočila biznis hore nohami. Podľa Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Bratislave je počet registrovaných vínárov 741, pritom v roku 2015 ich bolo 535.

Podľa Zväzu vinohradníkov a vinárov sa dá očakávať, že niektorí vinári zrejme budú hľadať stabilnejšie zamestnania a vinárstvo bude skôr záľubou.

Zamestnal sa, aby mal na mzdy

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa