Drinking, eating and restaurant with asian man food critic writing notes for review as customer. Cheese platter, glass and wine with consumer person in eatery for gourmet cuisine or meal assessment
Zdroj: Shutterstock

3. Kritik jedál a someliér

Kritik jedál vyzerá na prvý pohľad ako atraktívne povolanie. Je to odborník, ktorý sa špecializuje na hodnotenie jedál, reštaurácií a kulinárskych zážitkov. Jeho úlohou je ochutnávať jedlá, analyzovať ich chuť, textúru či prezentáciu, často aj kvalitu použitých surovín a proces prípravy. Ak je súčasťou hodnotenia aj reštaurácia, kritik posudzuje jej atmosféru, dizajn, čistotu či servis. Výstupom jeho práce je spravidla recenzia.

Mnohí kritici hodnotia jedlá a podniky po celom svete, čo si vyžaduje nielen vycibrené chuťové poháriky, ale aj znalosti o svetových kuchyniach a gastronomických trendoch. Kritika však musí zostať v konštruktívnej rovine.

Spolu s kritikom jedál zaradil TREND na tretiu priečku aj príbuzné povolanie someliér. Úlohou someliéra je hodnotiť kvalitu vína a párovať ho s jedlom. Spravidla robí aj osvetu medzi zákazníkmi reštaurácie. Someliér zarobí na Slovensku podľa údajov Profesie okolo 1 400 eur v čistom. Údaje o kritikoch jedál chýbajú, ale dá sa očakávať podobné ohodnotenie. Vychytení svetoví odborníci však majú oveľa vyššie platy.