3. Kritik jedál a someliér
Kritik jedál vyzerá na prvý pohľad ako atraktívne povolanie. Je to odborník, ktorý sa špecializuje na hodnotenie jedál, reštaurácií a kulinárskych zážitkov. Jeho úlohou je ochutnávať jedlá, analyzovať ich chuť, textúru či prezentáciu, často aj kvalitu použitých surovín a proces prípravy. Ak je súčasťou hodnotenia aj reštaurácia, kritik posudzuje jej atmosféru, dizajn, čistotu či servis. Výstupom jeho práce je spravidla recenzia.
Mnohí kritici hodnotia jedlá a podniky po celom svete, čo si vyžaduje nielen vycibrené chuťové poháriky, ale aj znalosti o svetových kuchyniach a gastronomických trendoch. Kritika však musí zostať v konštruktívnej rovine.
Spolu s kritikom jedál zaradil TREND na tretiu priečku aj príbuzné povolanie someliér. Úlohou someliéra je hodnotiť kvalitu vína a párovať ho s jedlom. Spravidla robí aj osvetu medzi zákazníkmi reštaurácie. Someliér zarobí na Slovensku podľa údajov Profesie okolo 1 400 eur v čistom. Údaje o kritikoch jedál chýbajú, ale dá sa očakávať podobné ohodnotenie. Vychytení svetoví odborníci však majú oveľa vyššie platy.