Slovenské potravinárstvo si ďalej žije mimo dosahu krízy. V najťažšom krízovom predminulom roku síce klesli jeho tržby o skoro pätinu na 2,650 miliardy eur, no pripísali si nebývalo vysoký zisk 70 miliónov eur. Vlani, keď väčšina domáceho priemyslu ožila, potravinári sa prepadli do straty dva milióny eur pri nevýraznom zvýšení tržieb o päť percent na 2,780 miliardy eur.
Je to výsledok toho, že na potravinárstvo nevplývali výkyvy spotreby. Ľudia po začiatku krízy nezačali jesť menej a najviac tak vyhľadávali lacnejšie potraviny. No týmto biznisom hýbe iný fenomén. Cenové turbulencie na svetovom trhu s potravinami vyvolané suchami, povodňami, burzovými špekuláciami, rastom spotreby chudobnejších častí sveta i rozvojom alternatívneho využitia agrárnych surovín na výrobu biopalív.
Čítajte ďalej s predplatným TRENDU
Odomknite článok cez SMS za 3 € týždenne s automatickou obnovou.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 2 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?