Koronakríza najsilnejšie zasiahla segment horeca, teda hotely, reštaurácie a kateringové služby. Opatrením vlády došlo k ich okamžitému zatvoreniu. Výnimku predstavoval len výdaj jedla cez okienko. Reštrikcie sa postupne uvoľňujú. Niektoré spoločnosti vrátane McDonald’s si našli cestu, ako sa s koronakrízou vyrovnať.

Spoločnosť má dnes na Slovensku 34 reštaurácií, v ktorých pracuje 2 500 ľudí. Otvorených je 25 prevádzok, ktoré slúžia na vyzdvihnutie jedla pre motoristov a peších, prípadne realizujú donášku jedla domov. S manažérkou ľudských zdrojov McDonald‘s pre Slovensko Adrianou Boháčovou sa TREND rozprával o tom, ako koronavírus ovplyvnil fungovanie firmy, mzdy aj atmosféru na pracovisku.

Na Slovensku máte 21 korporátnych a trinásť licenčných reštaurácií. Nie všetky sú otvorené. Prečo?

Dôvody zatvorenia sú v zásade dva. Buď uzavreli nákupné centrum, v ktorom sa nachádzajú, alebo v prevádzke nie je možné realizovať zo dňa na deň také stavebné úpravy, aby vyzerala profesionálne a zároveň mohla slúžiť ako výdajné miesto.

Tomáš a Michal Drobný
Neprehliadnite

Majitelia kín Cinemax: Snáď budeme môcť otvoriť čoskoro, prevádzky rušiť nechceme

Aké kroky okrem štandardných dezinfekčných a hygienických opatrení ste na úrovni riadenia ľudských zdrojov prijali, aby ste minimalizovali riziko nákazy či ochromenia prevádzky?

Zamestnancov sme rozdelili do dvoch tímov, ktoré sa nesmú stretnúť nielen v pracovnom, ale odporučili sme im, aby sa nestretávali ani v súkromnom živote. Partnerov sme dali do rovnakého tímu. Keby náhodou došlo k nákaze v jednom tíme, po dezinfekcii priestorov by mohol hneď na ďalší deň nastúpiť druhý, vďaka čomu by nebolo ohrozené zdravie ľudí ani prevádzka.

Na jednu reštauráciu pripadá približne šesťdesiat pracovníkov. Aký vplyv má kríza na zamestnanosť, museli ste prepúšťať?

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa