Z desiatich najlepších slovenských reštaurácií v TREND TOP reštaurácie a hotely 2014 (hodnotilo sa od mája 2013 do marca 2014) sa päť dá označiť slovíčkom šéfkuchárske. To znamená, že šéf kuchyne je aj majiteľom alebo spolumajiteľom podniku. Afrodita Mariána Fila (na obrázku) v Čereňanoch, Mlyn 108 Igora Čehyho v Modre, Albrecht Jaroslava Žídeka v Bratislave, Culinarium Gabriela Kocáka v Starom Smokovci a Top Restaurant Petra Ďurča v Žiline.
V zahraničí je takáto schéma dlhé roky zaužívaná, na Slovensku boli v tomto roky stojaté vody. Prvým a roky jediným pionierom bol Marián Filo so svojou Afroditou v Čereňanoch. Potom ho nasledoval Peter Ďurčo v Žiline so svojím Top Restaurantom a dlho sa nič nedialo. Až v roku 2012 si otvoril vlastný podnik najznámejší šéfkuchár na Slovensku Jaroslav Žídek, keď si zobral do nájmu reštauráciu hotela Albrecht, po ňom nasledovalo niekoľko ďalších.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?