Keď som odčítal radiátory, všade bola takmer nulová spotreba. Na otázku, prečo nekúria v kuchyni pri teplote sedemnásť stupňov Celzia, odvetili, že nepotrebujú, veď je zateplené. To však nie je pravda. Kúrenie neslúži len na to, aby sme mali teplo, ale aj na to, aby nedochádzalo ku kondenzácii vlhkosti a pary sa dali odvetrať, hovorí Maroš Baranec, manažér produktových inovácií spoločnosti Východoslovenská energetika (VSE). Z vlastnej skúsenosti opisuje jednu z chýb, ktoré robia ľudia pri kúrení v zimnom období.

Ani veľa, ani málo

Optimálny manažment kúrenia počas chladných dní by mal ísť ruka v ruke so správnym vetraním. Ľudia pri tom neraz robia chyby, ktoré môžu odľahčiť ich peňaženku. V horšom prípade sa podpíšu na ich zdravotnom stave. „V prvom rade je potrebné apelovať na majiteľov nehnuteľností, aby ich neprekurovali. Toto býva na Slovensku častým javom,“ konštatuje hovorca Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ondrej Šebesta. Na druhej strane sa tiež nezriedka stáva, že ľudia nevetrajú a kúria málo. „Buď nevetrajú vôbec, alebo majú väčšinu dňa otvorené okno ,na vetračku‘. Míňajú tak teplo zbytočne alebo žijú v menej kvalitnom vzduchu,“ dodáva manažér spoločnosti Magna Energia Martin Semrič.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa