V súvislosti s podnikmi sa niekedy zvykne vravieť o dni otvorených dverí. V prípade reštaurácie Kubu, ktorá sa nachádza na mieste bývalého Robinsona v bratislavskom nákupnom centre Aupark, možno hovoriť o rokoch otvorených dverí – žiadne tam totiž nie sú. Ani do reštaurácie, ani do kuchyne. Vďaka nevšednému interiérovému poňatiu vidia hostia nielen na ruky tvorcov jedla, ale aj na zásoby v otvorených policiach i na deti v reštauračnom kútiku. Dojem neformálnosti – v duchu tohto trendu sa nesie aj štýl Kubu – dotvárajú rôzne typy stoličiek a kresiel, lampy s patinou, potrubie pod stropom, prútené koše a podušky či dokonca knižnička, do ktorej stačí siahnuť po ohmatanú detektívku. Možno by sa tam našiel aj Rex Stout a jeho labužnícky Nero Wolfe; gastronómia Kubu by asi neuspokojila jeho náročnú fajnšmekerskú dušu... Ale určite by ocenil jej originalitu – vlastnú výrobu špagiet, tagliatel, papardellí, penne, raviol, lasagní, mafaldín, stracií, gnocchov či giglií – cestovinových ľalií ako symbolu Florencie.
Keď netušíte, aké múčne čudo sa pod názvom skrýva, ochotný personál vám prinesie „vzorkovnicu“. Je pozorný a milý, dokonca aj pri telefonickej komunikácii. Neznamená to, že sa nikdy nepomýli pri objednávke alebo že budete spokojní s každou porciou (napríklad papardellí s kačacím ragú, paradajkovou omáčkou a smotanou, v skutočnosti plných mrkvových kocôčok). Gigli s prosciuttom, šalotkou, šampiňónmi a smotanovou omáčkou (8,49 €) či mafaldine s hríbami v baklažánovej kolíske (7,99 €) však boli mimoriadne chutné. V superlatívoch sa dá hovoriť aj o dezertoch – tiramisu alebo čokoládovej tortičke s malinovou omáčkou (obe po 3,99 €) či espresse s orieškovohnedou penou. Jedálny lístok plný cestovín, rizot, pizze, jedál z kuraciny, hovädziny a rýb by síce mohol pripomínať telefónny zoznam, v skutočnosti je však len návodom na zostavenie porcie. Bez reakcie hostí neostáva ani obedové menu s cestovinovou i pizzovým variantom (5,99 €), ktoré Kubu ponúka od pondelka do piatka.
Hodnotenie TRENDU: 3 a pol