Nakŕmiť za čo najkratší čas čo najviac lyžiarov je krédo väčšiny vysokohorských chát a reštaurácií počas zimnej sezóny. Preto hrá prím samoobsluha a o kvalite podávaného jedla si tiež netreba robiť veľké ilúzie. Podáva sa, čo je rýchlo urobené, teda najmä fritované potraviny, prípadne cestoviny a hotové produkty, ako napríklad povestné veľké parené buchty.

Gastronómia, ktorá si kladie za cieľ aj iné, ako nakŕmiť čo najviac hladných krkov, si našla cestu aj do hôr a pribúda reštaurácií, kde si pochutia aj fajnšmekri. Optimálny čas na ne je práve koniec zimy, keď sa dá doobeda lyžovať a cez obed a poobede si pri peknom počasí vychutnávať dobré jedlo a víno s výhľadom na okolité hory. Napríklad tie v Štajersku, ktoré sa rado prezentuje ako kraj kulinárskych a vinárskych pôžitkov. Tam si dávajú záležať, aby to platilo aj na vysokohorských chatách. Vo väčšine nie je samoobsluha, ale hostí v lyžiarkach obsluhujú. Štajerský región Schladming-Dachstein dostal dokonca tento rok ocenenie ako stredisko s najlepšou gastronómiou na horských chatách v celých Alpách.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa