O globálnom otepľovaní sa hovorí najmä v súvislosti s jeho negatívnymi dôsledkami. Vinárom však prináša aj pozitíva. Nevedia si ho vynachváliť napríklad v Piemonte, odkiaľ pochádza slávne Barolo a Barbaresco. Najmä Barolo sa vždy považovalo za víno, ktoré, aby sa dalo s pôžitkom piť, musí byť v sudoch a potom fľašiach aspoň desať rokov.
V posledných rokoch sa darí vinárom robiť moky, ktoré sú výborné už onedlho po tom, čo povinne štyri roky dozrievajú v sudoch. Dôvodom sú mimoriadne vhodné klimatické podmienky, vďaka ktorým za posledných 20 rokov zaznamenali v Piemonte toľko vynikajúcich ročníkov ako nikdy predtým. Všetko sa podľa tamojších vinárov odohráva vo vinohradoch skôr a rýchlejšie – od nasadzovania pukov až po oberačky. Samozrejme, okrem priaznivej klímy má na tom podiel aj zmena prístupu v práci s viničom. Miestni vinári to nazývajú veľká nožnicová revolúcia –čo znamená, že do roku 1985 tu nepoznali redukciu výnosov a ich umelé znižovanie znamenalo zvyšovanie kvality hrozna.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?