V poslednom storočí však pivná mapa Slovenska akosi vybledla. Pestrosť jej až v posledných rokoch vracajú malé remeselné pivovary. TREND predstavuje 16 z nich, pri ktorých je vlastná reštaurácia a majú čím zaujať. Nejde o rebríček najlepších producentov piva, skôr odráža pivnú pestrosť, ktorá na Slovensku vznikla. Všetky však majú jedno spoločné, môžete ich navštíviť a ochutnať pivo priamo „od zdroja“. Týmto sa však ponuka nekončí. Naopak, v najbližších rokoch by malo pribudnúť ďalších 30 nových remeselných pivovarov.

Košice

Pivovar Golem

Najstaršie fungujúci reštauračný pivovar na Slovensku nájdete v Košiciach. Vlani oslávil 15. výročie založenia a za svoj primát môže ďakovať hlavne tomu, že začiatkom roka 2017 zavrel svoje brány banskobystrický pivovar Perla. Ponuka košického pivovaru je založená takmer výhradne na klasických ležiakoch. Niekoľkokrát do roka sa pritom na výčape ocitnú aj sezónne špeciály. Majitelia sa netaja tým, že v metropole východu chceli vytvoriť pub pražského typu. A na Prahu sa odvoláva aj názov pivovaru. Podľa legendy bol Golem bezduchá bytosť, ktorú oživil najznámejší pražský rabín Maharal.

Výber nebol nikdy väčší. Pozrite si, kde všade nájdete pivovar

Pivo z košického pivovaru Golem Zdroj: Tomáš Vašuta

Humenné

Pivovar U Medveďa

Pivovar U Medveďa sa môže pýšiť jedným primátom. Je najvýchodnejšie položeným pivovarom na Slovensku. Producenta zlatistého moku otvorili v lete 2016 a úrovňou svojich služieb i piva sa môže porovnávať aj s podnikmi v hlavnom meste. Samozrejme, cenová úroveň je podstatne priaznivejšia ako v prípade bratislavských pubov či krčiem. Na jeho pivnom lístku nájdete širokú ponuku, ktorá sa začína ležiakom a končí sa pri špeciálnych vrchne kvasených pivách ako IPA, Stout či Witbier. Na výčape je asi osem druhov piva a výber dopĺňajú aj ich fľaškové verzie.

Výber nebol nikdy väčší. Pozrite si, kde všade nájdete pivovar

Pivovar U medveďa v Humennom Zdroj: Tomáš Vašuta