Voda zažíva v luxusných zahraničných reštauráciách boom a stala sa spoločníkom jedla rovnako ako víno. Niektoré, napríklad reštaurácia v berlínskom hoteli Adlon, majú nielen vínne karty, ale aj menu s ponukou stolových a minerálnych vôd, na ktorých sa nachádza až 40 položiek. Tiež majú „vodných“ somelierov, ktorí odporúčajú hosťom nielen víno k jedlu, ale aj vodu, ktorá sa ku kombináciám jedla a vína hodí najviac. Ceny sa pohybujú od 10 eur za fľašu až po hrdých 98 eur za americkú vodu Bling vo fľaši zdobenej Swarovského krištáľmi.

Dôvodov, prečo by sa mala k vínu podávať aj voda (a nielen v luxusných podnikoch) je niekoľko. Dobre zvolená voda vie totiž na víno vhodne pripraviť ústnu dutinu a chuťové receptory. Víno a najmä červené dehydruje a vyvoláva pocit smädu, takže voda vyrovnáva hospodárenie s tekutinami a minerálmi v organizme. Dostatok vody k vínu zmierňuje žalúdočné problémy, pretože voda znižuje účinky kyseliniek, ktoré sú vo vínach obsiahnuté, a tým robí víno ľahšie stráviteľným. Tiež môže zmierniť následky nemiernej konzumácie vo forme bolesti hlavy – ak sa popri víne pije rovnaké množstvo vody.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa