Ako pristupuje veterinárna a potravinová správa ku kontrolám potravinárskeho reťazca v čase šírenia koronavírusu?
Hneď na začiatku infekcie sme vydali usmernenie pre naše regionálne správy, na čo sa majú pri kontrole zamerať, aby sme vylúčili potraviny ako možný zdroj šírenia nakazenia. To zahŕňa sledovanie zdravotnej bezpečnosti potravín, ako aj hygienického režimu na každom stupni potravinárskeho reťazca. V prípade domácich potravín kontrolujeme bitúnky, rozrábky, výrobu, skladovanie, distribúciu a samotný predaj. Pri zahraničných ide o prepravné, skladové a distribučné podmienky.
Predpokladám, že na každom stupni reťazca sa kontrola líši. Ako prebieha štandardná kontrola v prípade bitúnkov?
Zvieratá, ktoré prichádzajú na bitúnok z farmy, musia mať certifikát od veterinárneho lekára. Veterinárny lekár zvieratá vyšetruje aj na bitúnku pred zabitím a je prítomný počas zabitia. Následne posúdi jednotlivé orgány a potom dohliadne na proces rozrábania a uskladnenia mäsa. Na bitúnku sa v určitej časovej frekvencii odoberajú orgány zvierat. V prípade ošípaných sa napríklad robia stery z ich tela na preverenie prítomnosti salmonely a zisťuje sa, či pri zabíjaní alebo manipulácii nedošlo ku kontaminácii.
Od čoho závisí v bežnom režime frekvencia takýchto kontrol?
Kontrola sa robí na princípe analýzy rizika. Ak ide napríklad o bitúnok, ktorý mal v určitom období pozitívne nálezy mikrobiologickej kontaminácie, frekvencia je vysoká. Vzorky berieme z každého desiateho zabitého kusa. Ak bitúnok za tri či štyri roky nemal žiadne porušenie, čo sa týka prítomnosti baktérií, frekvencia klesá. Robí sa napríklad raz za dva mesiace. Bohužiaľ, nie sme takí bohatí, ani nemáme toľko času, aby sme kontrolovali tých, ktorí predpisy neporušujú, v rovnakom režime ako tých, čo ich porušujú.
Čo všetko zahŕňa kontrola v čase koronavírusu v predajniach potravín?
V obchodoch kontrolujeme najmä hygienické podmienky, čistotu, uloženie potravín, či je personál chránený rúškami, ako aj celkový hygienický režim. Potom sledujeme potraviny, najmä nebalené. Zisťujeme, či sú pekárenské výrobky dostatočne chránené, či je k dispozícii dostatok vrecúšok a rukavíc.
V obchodných prevádzkach odoberáme aj vzorky, napríklad vtedy, keď potravina na základe zmyslového posúdenia javí určité znaky poškodenia alebo kontaminácie. Na mikrobiológiu, toxíny a cudzorodé látky sa odoberajú vzorky tiež v určitých časových frekvenciách alebo podľa potreby.
Koronavírus pri teplote 60 stupňov Celzia prežíva maximálne dvadsať minút
Robíte napríklad na bitúnkoch odber vzoriek či stery priamo na zistenie prítomnosti koronavírusu?
Zatiaľ to nerobíme, lebo to nerobia nikde vo svete. Ani Európska komisia na to nevydala poverenie. Pravdepodobne však k tomu časom pristúpime. Sme na to technicky a metodicky pripravení, konkrétne Veterinárny ústav vo Zvolene. Vieme na to veľmi rýchlo reagovať. Napríklad v Hongkongu na sliznici ústnej dutiny a dýchacieho traktu už pri troch psoch diagnostikovali prítomnosť koronavírusu.
Rovnaký prípad Covidu-19 sa diagnostikoval pri mačke v Belgicku, ktorá mala klinické prejavy zápalu pľúc – vysoké teploty, vracanie a hnačku. U majiteľky zvieraťa sa potvrdila koronavírusová infekcia. Takže do pandémie prišla nová informácia, že vírus sa môže prenášať na človeka aj zo zvieraťa a opačne. Takže zdrojom koronavírusovej infekcie
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?