Dnešným vinárom z Burgundska sa o terroir hovorí ľahko. Jeho základy položili cisterciánski mnísi už začiatkom dvanásteho storočia. Cisterciáni vnímali pozemky, ktoré im boli darované, ako Bohom danú výzvu a povýšili vinárstvo na umenie. Najprv pôdu voňali a ochutnávali, aby sa ju naučili rozlišovať a vedeli určiť jej kvalitu. Sú zakladateľmi procesu, v ktorom je kvalita vína posudzovaná podľa mikroklímy a pôdy, vinica je presne ohraničená, mimoriadny dôraz je kladený na pôvod hrozna. Vyrobili malé množstvo vína z jednotlivých malých parciel a porovnávali ich. Vytvorili tak celú databázu informácií. Všetko detailne zapísali do mapy a vybudovali kamenné múry okolo tých viníc, ktoré preukazovali výnimočné chute.

Mnísi na území dnešného Tekova takí usilovní neboli – aj keď tu tiež cirkev vinohradníctvo v minulosti podporovala. Preskúmať terroir tohto územia, čo je úloha náročná i vzrušujúca zároveň, zostalo na dnešných vinohradníkov a vinárov.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa