Kanadské vinárstvo preslávili vo svete ľadové vína, ktorých je Kanada najväčším svetovým producentom a získavajú pravidelne ocenenia aj na svetových vinárskych súťažiach. Na nedávnej ochutnávke vín z krajiny javorového listu v Bratislave sa Kanada prezentovala oveľa širším záberom – degustovali sa vína z odrôd Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Shiraz, Cabernet Franc alebo Merlot. Hoci Kanada je u nás vnímaná skôr ako severská krajina, pestujú sa tu všetky známe svetové odrody a tiež niekoľko autochtónnych, napríklad Vidal, ktorý je popri Rieslingu obľúbenou odrodou na prípravu ľadových vín.
Väčšina vinárskych regiónov Kanady (10-tisíc hektárov a milión hektolitrov vína ročne) leží geograficky v rovnakej zemepisnej šírke ako v Európe napríklad Toskánsko. Klimaticky sú však podmienky pre vinárstvo ovplyvňované chladnou kontinentálnou zimou, nestálym počasím na jar, teplými až horúcimi letami a dlhou suchou jeseňou. Priemerné teploty sú porovnateľné napríklad s vinárskymi oblasťami Champagne, Chablis alebo Burgundsko. Kanadské vinárske regióny majú však veľkú výhodu – vyšší počet hodín slnečného žiarenia. Až do 2 400 hodín za rok.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?