Čiľanov niekedy prirovnávajú s trochou dešpektu k Prusom – cieľavedomí, húževnatí, pracovití, zodpovední, ale trošku nudní, hovorí sa o nich. Húževnatosti a pracovitosti ich však do značnej miery naučili aj prírodné podmienky, ktoré v krajine s prapodivným tvarom panujú. A, samozrejme, ovplyvňujú aj tunajšie vinárstvo.

Čile sa ťahá pozdĺž Južnej Ameriky ako dlhý had alebo rezanec – severnú a južnú hranicu delí 4 000 kilometrov, takže je 8x dlhšie ako Slovensko, ale v najširšom mieste dosahuje len 200 kilometrov. Vinič sa pestuje na rozlohe 115-tisíc hektárov najmä na sever a juh od hlavného mesta Santiago de Chile, pričom na takmer polovici plochy je vysadený Cabernet Sauvignon (45-tisíc hektárov). Zaujímavé vína dáva najmä odroda Carménère, ktorú priviezli do krajiny v polovici 19. storočia. V minulosti to bola odroda, ktorá sa s obľubou pridávala do červených vín v Bordeaux, ešte aj v súčasnosti patrí medzi šesť odrôd, ktoré môžu tvoriť súčasť červených Bordeaux. Po tom, čo vinice vo Francúzsku napadla fyloxéra, sa tu začali presadzovať iné odrody viniča. Pri vlhkom a chladnom počasí počas kvitnutia viniča totiž veľká časť úrody opadala, čoho dôsledkom bola malá úroda.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa