Vyše 275-tisíc ľudí žije v Juhoafrickej republike priamo alebo nepriamo z vína. Vinárstvo v štáte, ktorý o sebe hovorí, že vďaka svojej rozlohe a rôznorodým klimatickým podmienkam je akousi planétou v jednej krajine, zažíva v posledných rokoch veľký boom aj zmeny v prístupe k pestovaniu hrozna a výrobe vína.

Mnohí to porovnávajú s dianím začiatkom 90. rokov v Kalifornii a vinársky región Stellenbosch prirovnávajú k Nappa Valley tých čias. Nová generácia vinárov zavádza nové metódy obhospodarovania vinohradov, aj tu sa presadzuje ekologické myslenie a biodynamické poľnohospodárstvo. Zaujímavosťou juhoafrických vín je hĺbka ich aromatiky, pri ktorej má nezanedbateľnú úlohu aj biodiverzita, teda druhová rozmanitosť juhoafrickej vegetácie. Väčšina viníc je integrovaná priamo v juhoafrickej flóre a v posledných rokoch sa vinári a vinohradníci snažia odstraňovať z ich okolia všetko rastlinstvo, ktoré nepochádza z juhu afrického kontinentu, a nahrádzať ho autochtónnou vegetáciou. Tým získavajú vína špeciálnu aromatiku, na ktorej sa nepodieľa len terroir a typ mikroklímy, ale získavajú aj niečo z „príchute“ svojho okolia.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa