Domčeky na vianočné trhy sú už pripravené. V štedrej nálade si objednáme vianočný punč či kapustnicu a porovnávame, v ktorom stánku majú najlepší recept.
Často si však neuvedomíme, že prevádzkovateľ nie je iba kuchár, ale aj administratívny pracovník, účtovník a insitný právnik nedobrovoľne študujúci stovky strán rôznych regulácií. Musí vybaviť povolenie od magistrátu, komunikovať s hygienou, viesť účtovníctvo aj manažovať brigádnikov. A ak je navyše ešte aj živnostník, tak za chyby ručí celým majetkom vrátane domčeka, v ktorom vyrastajú jeho deti.
Hoci na vianočných trhoch možno nájsť aj prevádzky veľkých reštaurácií, typický „stánkar“ funguje inak. Horúce leto trávi v maringotke niekde pri jazere, začiatkom jesene kočuje po dožinkách a vinobraniach a na konci roka doháňa tržby pod rozsvieteným stromčekom. A občas popritom stihne urobiť pre reprezentáciu Slovenska viac než celé ministerstvo.
Nástrahy totality: Do programového vyhlásenia vlády prepašovali vôňu Tuzexu
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?