Trendy v gastronómii – to je vždy komplikovaná záležitosť spojená s mnohými otáznikmi. Napríklad do akej miery ide o niečo, čo ovplyvní smerovanie brandže na roky dopredu a do akej ide len o módnu vlnu? Pre príklady nemusíme chodiť ďaleko. Jeden z posledných trendov – molekulárna gastronómia – sa ešte pred niekoľkými rokmi považovala div že nie za revolúciu. Jej tvorca Ferrián Ádria a jeho reštaurácia brali jedno ocenenie za druhým. Teraz? Podľa prieskumu, ktorý robil magazín Falstaff medzi gastronómami a priaznivcami dobrého jedla, ju za dôležitú pre budúcnosť považujú len dve percentá opýtaných a len 15 percent za kreatívnu.

Na otázku, bez ktorého smeru v gastronómii by ste sa úplne zaobišli, odpovedalo až 40 percent respondentov, že bez molekulárnej gastronómie. Momentálne ju na výslní vystriedala nordická či škandinávska kuchyňa. Čas preverí, či ide opäť len o módnu vlnu, ktorá je výsledkom aj intenzívneho marketingu, alebo o trvalejší trend. Hoci –škandinávska kuchyňa ako jedna z prvých začala pracovať s regionálnymi surovinami, ktoré sú zase tým trendom, pri ktorom sa momentálne ľudia pohybujúci sa v gastro brandži a zahraničné médiá zhodujú, že by mohol byť nielen krátkodobou módnou vlnou.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa