Podľa amerického pedagóga Edgara Dalea a jeho pyramídy učenia si totiž človek najviac zapamätá z toho, čo zažije – až 90 percent. Rozvinul tak myšlienky Johna Deweyho, ktorý sa považuje za otca zážitkového vzdelávania. Odporca klasického bifľovania však vtedy v prvej polovici minulého storočia netušil, že raz sa budú pracovníci firiem pripravovať na lepšie zvládnutie služobných úloh lietaním v helikoptére či plavbou po rozbúrenej vode.
Čím viac adrenalínu
Slovenské hotely majú teambuildingové podujatia veľmi rady, spravidla im totiž obsadia celé zariadenie. Niektoré sa do vymýšľania a organizovania aktivít pustia vlastnými silami, iné to nechávajú na špecializované spoločnosti. Závisí to od nárokov firmy a možností hotela vo svojich i cudzích priestoroch. Medzi najrozšírenejšie patrí šport. V teórii teambuildingu sa však nechápe ako tradičná voľnočasová záľuba, ale ako získavanie spoločných zážitkov, budovanie dôvery, prekonávanie hraníc po telesnej i duševnej stránke, motivácia k sebavýchove.
Eventové agentúry tvrdia, že aktivita musí v sebe niesť aj riziko a dobrodružstvo. Budovanie kolektívu tak podľahlo trendu čoraz silnejších zážitkov, ktoré víťazia aj nad tradičným tatranským lyžovaním, bicyklovaním a návštevou jaskýň. Skúsenosti Tomáša Kubicu, riaditeľa wellness hotela Chopok v Demänovskej Doline, hovoria skôr o chodení po lanách pod tatranským štítom, zdolávaní skalných stien či jazde na koňoch, ale aj splavovaní Váhu, paraglidingu, tandemových zoskokoch padákom: „Obrovský záujem je o ročnú novinku – simuláciu voľného pádu superfly. Vo veľkom sklenenom tubuse si účastníci pod dohľadom inštruktorov skúšajú beztiažové pocity.“
Štvorkolky, paintball, vodný a suchý futbal aj plavba na kanoe vo vonkajšom bazéne. Ale keďže areál horského hotela Remata v Ráztočne neleží podľa riaditeľa Miroslava Kratku v ochrannom pásme, nič nestojí v ceste ani „šialeným“ nápadom. Či už ide o jazdu na terénnych autách, tatrovkách, snežných skútroch alebo populárnych dvojkolesových segwayoch. V žilinskom hoteli Holiday Inn zase vymysleli zlaňovanie z balkóna na 10. poschodí. „Hoci sa tešíme na budúcoročné otvorenie nového teambuildingového centra na vodnom diele Žilina, zaujímavé činnosti sa dajú vymyslieť aj pri využití vlastností hotela. U nás to bol práve fakt, že sídlime vo vysokej budove,“ ponúka riadnu dávku odvahy Melánia Várošová z marketingu.
Cení sa nápad
Keď sa riaditeľka Mikulášskej chaty v Demänovskej Doline Veronika Kováčiková započúva večer do vravy hostí, nuž sa nadšene rozprávajú o zážitkoch dňa. „Zo začiatku majú mnohí k nanúteným činnostiam negatívny postoj. Neskôr ich to však vtiahne do diania; zažijú niečo iné, zábavné, čo navyše posúva hranice ich poznania a sebapoznania. A o to v teambuildingu ide.“
Má na mysli nielen veľmi populárne zdolávanie vrcholu, ale aj geo catching – hľadanie podľa mapy či konštrukciu vozidiel. Rozdajú sa pílky, kusy starého dreva a kolesá a poďho vymýšľať, rezať, tĺcť. Kto lepšie, rýchlejšie, nápaditejšie. Firmy do Jasnej láka najmä fakt, že sa veľa činností dá robiť vo voľnej prírode. Druhý trend teambuildingu si rozumie so spoločnosťami, čo nechcú platiť za drahé, náročné zábavky. Radšej využijú možnosti, ktoré prirodzene poskytuje príroda.
Riaditeľka hotela Most slávy v Trenčianskych Tepliciach Zdenka Lelkešová má naporúdzi tri hotelové rybníky, z ktorých pred pol rokom „vylovili“ nápad na súťažné chytanie rýb. Hotel nakúpil udice, z pracovníkov firiem vytvoril družstvá a na konci dňa je tu nielen víťaz, ale aj večera z úlovkov. „Mnohí oceňujú pobyt v krásnej prírode, ale predovšetkým svoju prvú skúsenosť s koníčkom tichých“.
Nové zážitky s novými zručnosťami má za cieľ aj návšteva žrebčína v Motešiciach. Pracovníci firiem môžu jazdiť na koňoch alebo sa voziť v dobových kočoch, prizerajú sa drezúre, spoznávajú „zuby koňa“. Riaditeľka Z. Lelkešová im po príchode pod hotelovú strechu vie, samozrejme, ponúknuť aj oddychovejší biliard, stolný tenis a stolný futbal alebo neďalekú tenisovú halu.
„Chcú posilniť asertivitu alebo radšej spolupatričnosť? Trénovať nejaké zručnosti alebo stmeliť kolektív ľudí, ktorí sa v práci málo stretávajú? Pripravíme im aktivity na mieru,“ riaditeľka rezortu Villa Betula v Liptovskej Sielnici Anna Brezinová presne vie, kto môže a kto určite nebude jej klient. „S ohľadom na rôzne typy ubytovania to bude určite firma, pre ktorú nie je luxus prednejší než voľný priestor pre pol druha tisícku ľudí.“ Vďaka nemu sa podujatie môže zmeniť aj na family day.
Osveta – ruka v ruke s pôžitkom
Tretí trend unáša zamestnancov firiem do ríše pokoja a pohodlia. Od vedomostných súťaží cez procedúry v hotelových vodných svetoch až po gurmetské zážitky. V košickom hoteli Bankov napríklad v podobe kurzov varenia. Šéfkuchár Majo Cehlár rozdá zástery, čiapky, varechy a receptúry jedál. Účastníci oceňujú profesionálne know-how, ktoré takto získajú.
Ale nie každý dobrý šéfkuchár sa hodí ako režisér takéhoto podujatia. Musí tam totiž stále panovať dobrá nálada a priateľský prístup. „Koncom jari a v lete sa na zastrešenú terasu hodili minútkové úpravy mäsa, grilovanie či cestoviny na taliansky spôsob. Na jeseň a v zime sme pripravili zabíjačkovú tému, kde okrem kuchárov asistuje aj mäsiar.
Vysvetľuje delenie bravčového mäsa, účastníci teambuildingu krájajú slaninu na oškvarky a topia na masť, mäso na klobásy plnia do čriev,“ riaditeľka Adriana Hurová zdôrazňuje využívanie okolitej prírody, z ktorej si hostia môžu priniesť ingrediencie na vlastné omáčky a koreniace zmesi.
Degustácie vína alebo koňaku nie sú ničím novým ani v bratislavskej reštaurácii D.Steakhouse. Keďže sa však špecializuje na spracovanie hovädzieho mäsa, teambuilding sa nesie v duchu tejto témy.
„Pracovníci firiem nielen ochutnávajú, ale v slepej degustácii aj tipujú, ktoré z pripravených steakov pochádzajú z plemena piemontese, amerického black angus, španielskeho txogitxu, austrálskeho wagyu či slovenského siemmental. Najviac hádania vyvoláva práve slovenské plemeno. Vďaka nášmu originálnemu boxu s technológiou dry-aging, kde za prísnej kontroly teploty a vlhkosti zrie mäso pod vrstvou tuku 30 – 50 dní, sa dá jeho vláčnosť ľahko zameniť s chuťovými vlastnosťami mäsa zo steakových veľmocí,“ hovorí o najväčšom prekvapení firemného gurmetského dňa spolumajiteľka Zuzana Gergeľová. Pre teambuilding už nachystala novinku – upečte si vlastný hamburger.
Perličky teambuildingu
HOTEL KAŠTIEĽ MOJMÍROVCE
Firmy a eventové spoločnosti oceňujú 25-metrový bazén, antukové kurty i telocvičňu s odpruženým povrchom. Čerešničkou na teambuildingovej torte je však podzemná strelnica na krátke guľové zbrane.
SPA & WELLNESS HOTEL KASKÁDY SLIAČ–SIELNICA
Manažment má najbohatšie skúsenosti s kolektívnymi športmi – beachvolejbalom, tenisom, lukostreľbou. V golfovom areáli Tri duby organizuje turnaje či školu golfu. Pre firmy s gurmetskými požiadavkami pripravujú baristi zvládanie umenia coffee art.
HOTEL DIVOKÁ VODA ČUNOVO
Efektivitu, time-management, komunikáciu, stratégiu či dôveru budujú kolektívy firiem najmä prostredníctvom vodných športov – surfingu, kajakárstva, vodného lyžovania, wakeboardu. Kraľuje im rafting, vodné skútre a hydrospeed
(kanál sa splavuje poležiačky).
HOTEL ELIZABETH TRENČÍN
Za najzaujímavejším programom treba vyšliapať na Trenčiansky hrad. Tam zasadnú k hostine v dobovom duchu. Po nej nasledujú hry, ktorými sa kedysi zabávalo panstvo – piškvorky, chytanie drevených vajíčok, hod venčekov, rozbíjanie orechov, útok kordom, súboj s kyjakmi (z molitanu), drevený labyrint.
HOTEL HEĽPA V HEĽPE
Okrem turistiky, súťaží v pohronskej prírode a návštevy jaskýň sa zamestnanci firiem učia pod hotelovou strechou základné kroky ľudových tancov.
REZORT VILLA BETULA V LIPTOVSKEJ SIELNICI
Vďaka vlastnej mustang aréne sa pri teambuildingu často využívajú kone a poníky. Veľký priestor umožňuje jazdy na rôznych prostriedkoch, v lete nechýba aquazorbing, v zime snowtubing. Novinkou bude human katapult.
GRANDHOTELY VO VYSOKÝCH TATRÁCH
Nevšedným zážitkom je jazda na ratraku do nadmorskej výšky 1 670 metrov, kde v reštaurácii Von Roll čaká účastníkov 5-chodová večera. Zlatým klincom firemného podujatia sa však môžu stať aj raňajky na Lomnickom štíte alebo večierok na vrchole Chopku.
SKI &WELLNESS HOTEL DRUŽBA V JASNEJ
Pri ochutnávke siedmich značiek vodky sa účastníci teambuildingu učia piť ju podľa ceremónie ruských cárov a zajedať typickými jedlami – blinmi, šašlikom, pelmeňmi, buženinami. K atmosfére nechýba ruská ľudová hudba.