Reštaurácia s vizuálne malebným, aj keď trochu krkolomným názvom dostala pomenovanie podľa miesta, kde stojí, neďaleko dopravného priecestia. Tento rodinný podnik začínal ako pizzeria, keď však prišiel na Spiš za svojou manželkou taliansky kuchár Pietro Pagano, rozhodli sa angažovať ho. Pizzu z menu vypustili a urobili klasickú taliansku reštauráciu založenú na čerstvých surovinách, najmä rybách, grilovaných mäsách a, samozrejme, cestovinách. Za talianskou kuchyňou sa sem chodí zďaleka. Interiér podniku je členený na niekoľko častí. Elegantne zariadenú reštauráciu a zimnú záhradu, dvorček, kde stolujete pri fontáne a záplave kvetín. Posledný pribudol bar, ak by ste mali po jedle chuť na digestív. Všetko je doladené do detailov, aj hudba ako má byť – talianska. V Sottopassaggio sme vyskúšali z každého niečo – a pochutili sme si. Ako predjedlo sme si dali rybacie carpaccio (7 €) a prosciutto s melónom (6 €), obidve založené na kvalitných surovinách, ale aj pekne servírované.
Nasledovala ryba, keďže na tie sa podnik špecializuje. Dali sme si lososa s cherry paradajkami, zeleným korením a cuketou (9 €) a linguine s plodmi mora (10,50 €). Obidve boli výborné. Z cestovín sa ešte parilo, krevetami, chobotničkami a mušľami kuchár rozhodne nešetril. Ako sladký záver sme sa rozhodli pre taliansku klasiku – panna cottu (2,60 €) a čokoládovú tortičku plnenú tekutou čokoládou (3 €), opäť sme si pochutili. Dobré jedlo treba zaliať dobrým vínom – v Sottopassaggio majú slušnú ponuku aj kvalitného rozlievaného vína a za sympatické ceny. Za zmienku stojí aj obsluha – pozorná, profesionálna. Čerstvú pomarančovú šťavu napríklad v ponuke nemajú, bez problémov nám ju pripravili a ťažkosti im nerobilo ani ako ju naúčtovať. Zaujímavou bodkou bol účet za príjemnú večeru. Za približne tú istú konzumáciu sme totiž len niekoľko dní predtým v podobnej reštaurácii v inom slovenskom meste (nie v Bratislave) platili takmer raz toľko a neodchádzali sme takí spokojní.
Hodnotenie TRENDU: 4*