Exportná manažérka Giuliana Cavazza do Bratislavy prišla prezentovať príbeh jedného z najúspešnejších talianskych vinárstiev. Ten sa začal v roku 1981, keď sa markíz Lodovico Antinori z jednej z najstarších talianskych vinárskych rodín rozhodol v Bolgheri na toskánskom pobreží, len sedem kilometrov od Tyrrhenského mora, vybudovať moderné vinárstvo, ktoré by spájalo všetko najlepšie z tradície výroby vín v Toskánsku, ale... s odrodami z Bordeaux, ktoré sa tu rozhodli vysadiť.

Teda Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot a bielu odrodu Sauvignon Blanc. Nebol prvý, vinárstvo Ornellaia vzniklo v susedstve vinárstva Tenuta San Guido a vyrábalo slávnu Sassicaiu, „pramatku“ supertoskánskych vín. Majitelia obidvoch vinárstiev boli dokonca aj v príbuzenskom vzťahu. Vlajkové víno „nového“ vinárstva, Ornellaia Bolgheri DOC Superiore, však Sassicaiu rýchlo v sláve aj v cenách za fľašu dobehlo. Aj keď Giuliana Cavazza hovorí, že porovnávať ich je ťažké, lebo ide o dva rozličné štýly vína.

Vinárstvo, ktoré dalo prvé vína na trh len v roku 1985, za tridsať rokov dosiahlo, že sa predávajú za stovky eur za fľašu a kupujú sa aj ako investícia s jasným potenciálom zhodnotenia peňazí. Cena toho istého ročníka z roka na rok totiž rastie o desiatky percent. Známa sa stala deväťlitrová fľaša „Salmanazar“ ročníka 2005, ktorú v Christie’s v New Yorku vydražili v roku 2007 za 33 600 USD.

Čo je tajomstvom úspechu a prečo sa vína z tohto vinárstva predávajú za také vysoké ceny? Ešte aj „druhé vína“ Le Serre Nuove dell’Ornellaia, ktoré pochádzajú z tých istých polôh ako Ornellaia Bolgheri DOC Superiore, len sa robia z hrozna z mladších koreňov, sa predávajú za desiatky eur. G. Cavazza hovorí, že dôvodov je niekoľko.

Samozrejme, tým prvým musí byť superkvalitný produkt. Vinice vinárstva majú jedinečnú polohu medzi morom a horami a aj zloženie pôdy je tu výnimočné. Ale rovnako špeciálne, ako je terroir, je aj starostlivosť o vinič a výrobu vína. O cca 100 ha vinohradov sa celoročne stará na plný úväzok vyše 80 ľudí, ďalších najímajú počas zberu, pričom aj na sezónne práce majú podľa G. Cavazza stály tím.

Zberá sa ručne, už pred odstrapením prechádza hrozno dvojitou kontrolou, prezerá sa doslova každá bobuľka a podobnú starostlivosť a kontrolu venujú muštu a celému procesu vinifikácie. Výsledné zloženie Ornellaia Bolgheri DOC Superiore, teda aký v ňom bude pomer odrôd, však závisí od konkrétneho ročníka a poveternostných podmienok. 

Tajomstvá talianskej vínnej ikony

Zdroj: Ornellaia

Víno, ktoré je symbolom vinárstva zreje 18 mesiacov v barikových sudoch z francúzsleho bariku a potom zostáva ďalších 12 mesiacov vo fľašiach. Výnimočné ročníky sú napríklad už spomínaný 1998, ktot´bolo Wine Spectator vyhlásené za najlepšie vína sveta, ale aj 2001 alebo 2006 s 97 bodmi od Alana Parkera a 95 od Wine Spectator.

Le Serre Nuove dell’Ornellaia, čo je „druhé víno“ vínárstva, hoci hlavný enológ Alex Heinz tento výraz nerád používa sa robí najmä z hrozna z mladších vinohradov, inak sa pri ňom uplatňujú presne tie isté postupy a časy zrenia ako pri Ornellaia Bolgheri DOC Superiore a má typické charakteristiky veľkého terroiru – sviežosť a zamatovosť vyváženú silnou štruktúrou. Má výborný zrecí potenciál a je dobrým tipom na investičné víno a to najmä víno vo veľkých fľašiach, ktoré sa robí v obmedzených počtoch. Napríklad  v roku 2008 sa tie isté ročníky predávali o 75 percent drahšie, ako v roku 2007.

Le Serre Nuove dell’Ornellaia sa ročne vyprodukuje cca 450 000 fliaš a symbolu vinárstva dokonca len menej ako tretina, 140 000, hoci by sa predalo niekoľkonásobne viac. To je aj Ďalším dôvodom jeho vysokej ceny. Dopyt ďaleko prevyšuje ponuku a preto obmedzenia dokonca platia aj pre zamestnancov. Podľa Giluliany Cavazza si môžu ročne kúpiť maximálne 12 fliaš.

Ponuka v Bratislave

Tajomstvá talianskej vínnej ikony

Giuliana Cavazza Zdroj: Jarmila Horváthová

• Poggio alle Gazze (sauvignon, viognier) IGT 2013, bežná cena 79 eur za fľašu

• Le Serre Nuove, DOC 2010 (zloženie: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot), bežná cena 73 eur za fľašu)

• Ornellaia DOC Superior 2012 (zloženie: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot), bežná cena 189 eur za fľašu

• Ornellaia DOC Superior 2010. Bežná cena 310 eur za fľašu, tomuto vínu dal Robert Parker 97 bodov a magazín Wine Spectator 94 bodov

• Ornellaia, DOC Superior 2008, Bežná cena 300 eur za fľašu, vínu dal Robert Parker 96 bodov a magazín Wine Spectator 93 bodov

• Ornellaia, DOC Superior 2006, bežná cena 330 eur za fľašu, víno dostalo od Roberta Parkera 97 bodov a magazínu Wine Spectator 95 bodov

K Ornellaia DOC Superior odporúča Giuliana Cavazza napríklad Bistecca alla fiorentina, v Bratislave sa podával filet z austrálskeho wagyu s bielou hľuzovkou a steak z jelenieho chrbta s višňovo-brusnicovou omáčkou.