Jej pôvodnou domovinou bola južná a juhovýchodná Ázia. Priemyselne sa začal rum vyrábať v 17. storočí. Je to veľmi obľúbený destilát nielen pre svoju chuť a všestranné použitie v miešaných nápojoch a kuchyni, ale aj pre historický opar, ktorý sa s jeho názvom odjakživa spája. Vôňa diaľok, poetika zámorských objavov a pirátskeho folklóru, to všetko dodnes láka svojou romantikou.

Základnou surovinou pre výrobu rumu je sladká šťava z cukrovej trstiny alebo trstinová melasa, ktorá je vedľajším produktom pri výrobe trstinového cukru. Podľa toho tiež rozlišujeme trstinový a melasový rum. Trstinový je ušľachtilejší a výrazne drahší. Väčšina produktov bežne ponúkaných na trhu sú však melasové rumy.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa