Reštaurácie, kde vidno osobný vklad majiteľa, kde majiteľ podnikom žije a navyše nie je v anonymite, ale na „pľaci“ sa venuje hosťom, sú na Slovensku stále skôr výnimkou ako pravidlom. Medzi tie výnimky patrí bratislavský Chagall restaurant, ktorý otvorili pred niekoľkými týždňami na Zámockej ulici. Pomenovaný je podľa svetoznámeho maliara Marca Chagalla, v ktorom sa spájajú ruské a židovské korene s francúzskym pôsobiskom. Reprodukcie jeho diel dotvárajú elegantný interiér, ruské, židovské a francúzske tradície nájdete aj v jedálnom lístku. Napríklad v podobe typických jedál ako šolet či pelmene. Sedmička použitá v otváracích hodinách má v židovskej tradícii dôležité postavenie.

V Chagallovi pribudol gurmánom podnik, ktorý ak by sme mali charakterizovať len jedným slovom, povedali by sme noblesný. Našťastie, noblesa sa týka interiéru, stolovania, servisu, ale nie cien – tie sú príjemne normálne. Z predjedál sme ochutnali výbornú foie gras terinu (9,9 eura) a z polievok rybaciu z miešaných rýb s parfumovaným cherry (2,7 eura) a silný dubákový šľahaný krém (3,7 eura). Z hlavných jedál kapúna na muškátovom víne (14 eur) a typické výdatné židovské jedlo šolet (4,2 eura). Kapún trošku pripomínal francúzske národné jedlo – kohúta na víne, inú chuť mu, samozrejme, dával typ použitého vína – muškátové namiesto červeného. Výborný bol aj šolet, jedlo zo strukovín a zeleniny, aj keď bol nad kapacitné možnosti našich žalúdkov. Pri návšteve Chagallu si rozhodne treba nechať trochu miesta aj na dezert a kávu. Výborná je napríklad horúca čokoládová tortička (4,3 €) s roztopenou čokoládou vnútri. Ako bodka na záver presso – robia ho nie sedem-, ale osemgramové, navyše vám ho naservírujú v krásnej štýlovej šáločke a prinesú k nemu teplé našľahané mlieko.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa