Kto by si zo školy nepamätal výrok talianskeho astronóma Galilea Galileiho: „A predsa sa točí!“ Práve ním sa nechali inšpirovať majitelia štvorhviezdičkového hotela na Donovaloch a v mierne modifikovanej verzii ho využili na prezentáciu svojho hotela ako Miesta, kde sa svet točí okolo vás. Hotel sa nachádza hneď nad hlavným parkoviskom lyžiarskeho strediska. Už entré je impozantné. Hostí víta elegantným nadčasovým interiérom vyskladaným zo zaujímavých solitérov. Skrine, komody, stoly, masívne rámy zrkadiel či efektné doplnky pochádzajú z rôznych kútov sveta. V loby zaujme ďalekohľad na pozorovanie hviezd.

Jedálny lístok je dielom šéfkuchára Jána Zlúkyho, ktorý zbieral skúsenosti v hoteloch Kaskády, Šachtičky, Grand hotel Praha, aj v zahraničí. Formálne aj obsahovo vyvážená ponuka je zostavená zo špecialít, vrátane tradičných jedál slovenskej kuchyne. Na požiadanie vám pripravia jedlo v rámci bezlepkovej diéty, prípadne jedlá z biopotravín.

Stavili na kvalitu a čerstvosť
Zdroj: Igor Cekan

Flambovaný Chateaubriand alebo palacinky dokončujú, ako v dobrých podnikoch býva zvykom, priamo pred hosťom. V Galileovi stavili na kvalitu a čerstvosť surovín. Šéfkuchár ručí za to, že na tanier hosťa sa nedostane nič, čo prešlo cez mraziarenské pulty veľkoobchodných reťazcov. Keď si hosť objedná halušky, až vtedy začne kuchár strúhať zemiaky. Domáce sú aj pirohy, omáčky či polievky. My sme sa rozhodli pre zapekaný plesnivec s lieskovými jadrami na listovom šaláte s hruškou, feniklom a orechovým olejom (4,90 €) a jemné cappuccino z lesných húb s bryndzovými pirohmi (2,90 €). Obe jedlá boli ľahkou chutnou predohrou k hlavnému chodu – kačici. Z krehkého mäsa ukrytého pod do chrumkava upečenou kožou, podávaného s karamelizovanou červenou kapustou na portskom víne a karlovarskou knedľou (12,70 €) sa vykľul priam „majsterstuck“. Viac než spokojní sme boli tiež s rumpsteakom s morskou soľou a korením (12,90 €). Pochvalu si počas našej návštevy zaslúžil aj šikovný a príjemný obsluhujúci personál, ktorý so cťou sekundoval kuchyni. Ambiciózny Galileo priniesol na Donovaly kvalitnú kuchyňu a servis na úrovni za prijateľnú cenu.

Hodnotenie TRENDU: 4*