Zväz výrobcov hrozna a vína vyhlasuje vždy koncom roka výsledky súťaže o najlepšie slovenské vinárstvo. Hoci to robil po štvrtýkrát, víťazi sú zatiaľ len dvaja. Prvé dva ročníky vyhralo trnavské vinárstvo Mrva&Stanko a ročníky 2011 a 2012 Karpatská perla zo Šenkvíc. Titul sa rešpektuje a cení, pretože o najlepšom vinárstve najviac pri bodovaní rozhodujú úspechy na svetových súťažiach či Národnom salóne vín. Ale tiež to, či vinárstvo robí moky z hrozna z vlastných vinohradov. Svoju úlohu zohráva aj technológia spracovania.

To, že Karpatská perla obhájila prvenstvo, nie je prekvapujúce. Vlani v októbri bola napríklad vyhlásená za najlepšie slovenské vinárstvo na najväčšej vinárskej súťaži sveta – AWC vo Viedni. Ako jediný slovenský účastník sa v počte bodov, ktoré získala za prihlásené vína, umiestnila medzi takzvanými dvojhviezdičkovými vinárstvami sveta. To znamená medzi zhruba 250 najlepšími z 1 760 prihlásených vinárstiev. Najvyššie hodnotenie tri hviezdičky dostalo len 47 vinárstiev.