Istotne to nemôžem povedať o všetkom, no môj sen spred dvoch rokov o vlastnej kaviarni ma prenasledoval neustále. O to väčšia bola moja radosť, keď sa stal skutočnosťou.

Dokonca práve splnený sen ma motivuje kráčať po mojej kávovej ceste ďalej. Nedávno som sa stal spolumajiteľom kaviarne. Prejsť od práce baristu cez praženie kávy až k podielu v kaviarni stálo síce nemálo úsilia, ale s radosťou môžem povedať, že sa mi to vyplatilo. Hoci výsledok nie je vždy presne taký, ako si ho predstavujeme.

Musel som sa vzdať časti svojich plánov, aby som sa posunul ďalej

Po prvotnom neúspechu s vybavovaním vlastného priestoru som začal strácať odvahu. Uvedomil som si, že ani nemám dosť finančných prostriedkov, a tak som skromne pokračoval v práci baristu a popritom rozbiehal pražiareň kávy. V kútiku duše som však veril, že keď človek robí veci dostatočne dlho, výnimočne a inak, vždy sa nájde niekto, kto jeho snahu ocení.

Tak som stretol najmladšieho majiteľa kaviarne na Slovensku a už po pár stretnutiach bolo jasné, že sme si v mnohom podobní. Ale poviem pravdu, že som nečakal, že za mnou príde s ponukou stať sa spolumajiteľom jeho kaviarne Black, ktorú práve otváral v Bratislave. Túto výzvu som, samozrejme, prijal, a tak som ako najmladší pražiar kávy spojil svoje sily s najmladším majiteľom kaviarne.

Naším spoločným cieľom je budovať progresívne prevádzky nielen s výberovou kávou a nekompromisnou kvalitou, ale aj s jedinečnou atmosférou. Dnes už riešime otváranie ďalších prevádzok v Bratislave i v zahraničí a zavedenie nových kávových produktov a nápojov. Hoci takáto príležitosť neprichádza každý deň, nebola to pre mňa jednoduchá voľba. S rozhodnutím riadiť kaviareň prichádza, prirodzene, menej času na praženie kávy a budovanie vlastnej značky. Otázkou však bolo: Čo chcem viac?

Musel som sa čiastočne vzdať svojich plánov, aby som prijal plány nové a posunul sa ďalej. Už nepracujem a nerozmýšľam len sám za seba, ale musím myslieť na ľudí – našich zamestnancov, ktorých je najmä v tomto odbore ťažké si udržať a motivovať. Navyše, pri podnikaní vo dvojici musí medzi partnermi vládnuť úplná dôvera , rešpekt a ochota robiť kompromisy, bez ktorých sa život ani podnikanie nezaobídu.

Autor si ako študent založil vlastnú s.r.o. a je najmladší pražiar kávy na Slovensku. Aký je jeho celý biznis pribeh?