Zdá sa to až neskutočné. Napriek tomu, že reštaurácie boli počas značnej časti roka 2020 zatvorené alebo fungovali len ako rozvozy či výdajné okienka, vzniklo vlani v gastrosektore viac ako sedem stoviek nových podnikov. Natrvalo bolo donútených zavrieť len 135 podnikov.
„Najviac z nich ukončilo činnosť v posledných mesiacoch roka, za posledný kvartál 2020 to bola tretina z celoročného objemu. Dôvody sa dajú pripísať koronakríze a vládnym opatreniam,“ uviedla analytička Petra Štěpánová zo spoločnosti Dun & Broadstreet (predtým Bisnode), ktorá štatistiku novozaložených a skrachovaných firiem pravidelne zverejňuje.
Najviac rástli IT a administratíva
Masívna vlna bankrotov sa zatiaľ vyhýba aj ostatným odvetviam. Keď od nových registrácií odpočítame zaniknuté spoločnosti, zistíme, že v desiatke najpočetnejšie zastúpených oblastí podnikania počas „krízového“ roka pribudlo 4 391 firiem. Jedinými výnimkami sú nešpecializovaný maloobchod a veľkoobchod – aj tu je však prepad mierny. Naopak, najrýchlejšie rastú počty eseročiek zameraných na IT poradenstvo a administratívno-kancelárske činnosti. O viac ako desatinu sa zvýšil počet konkurentov aj v sektore realitných služieb.
Návrat na čísla pred covidom
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?