Platí, že čím je vyšší disponibilný príjem domácnosti, tým je väčšia aj spotreba mäsa a mäsových výrobkov. Stále je však zhruba 12 percent slovenských domácností, ktoré nemajú na stole mäso či ryby častejšie ako dvakrát do týždňa. V konzumácii mäsa na hlavu sa už dostávame nad priemer 27 krajín Európskej únie, pričom jeho spotreba je v SR asi dvakrát vyššia než celosvetový priemer.

Po poklese opäť rast

V deväťdesiatych rokoch spotreba mäsa a mäsových výrobkov na Slovensku výrazne klesla, v súčasnosti opäť rastie. Dlhodobo pritom dominuje bravčové mäso, nasledované hydinou. Spotreba mäsa na Slovensku rastie od roku 2015. V roku 2019 zaznamenaná celková spotreba 69,3 kg mäsa na osobu bola vyššia oproti roku 2018 o 5 kilogramov, teda 7,8 percenta, a oproti roku 2015 bola vyššia až o 37 percent. Na zvyšovaní spotreby sa najviac podieľalo hydinové mäso. V minulom roku podľa našich odhadov rast spotreby mäsa mierne pribrzdila pandémia koronavírusu.

Vysokú spotrebu mäsa na obyvateľa malo v roku 2019 napríklad Nemecko (88,4 kg) a Rakúsko  (95,3 kg). Priemerný Čech si dopraje viac ako 82 kilogramov mäsa za rok, Poliak 80,2 kg a Maďar 71,2 kg.

Neblahá ekologická stopa

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa