Na druhej strane Atlantiku v USA si zase tohtoročnú úrodu chvália. Vzhľadom na problémy s počasím v Európe môžu spotrebitelia očakávať, že za mnohé európske vína zaplatia viac ako doteraz. Je o tom presvedčený profesor James Thornton z Eastern Michigan University, ktorý sa špecializuje na vinársku ekonómiu. Cena európskeho vína by sa mala zvýšiť oproti cene amerického, uviedol J. Thornton, inak autor American Wine Economics. Dodal tiež, že americké vína by sa mali relatívne lepšie predávať.

Odborná organizácia France Agri Mer, ktorá je súčasťou francúzskeho ministerstva poľnohospodárstva, uviedla, že v roku 2013 má byť úroda jednou z najhorších za posledných 40 rokov. Môže za to chlad a silné dažde a z toho vyplývajúca zlá kvalita a nižšie množstvo hrozna. Parížske ministerstvo očakáva, že úroda v roku 2013 bude maximálne 43,5 milióna hektolitrov, pričom desaťročný priemer je 45,5 milióna. V Burgundsku, najmä v prestížnej vinárskej oblasti Beaune, ničivé krupobitie v júli spôsobilo vo viniciach katastrofálne škody a ničilo úrodu. O niekoľko týždňov neskôr podobné búrky postihli Bordeaux a dokatovali vinič krúpami vo veľkosti holubieho vajca. Nejde však iba o množstvo, ale tiež o chýbajúcu kvalitu hrozna, upozorňuje France Agri Mer. V regióne Champagne sa začalo vinobranie tento rok neskôr, hrozno je veľmi náchylné na hnilobu, neskorý začiatok zberu znamená aj väčšie nebezpečenstvo strát a zníženú kvalitu kvôli chladnému a daždivému jesennému počasiu. V niektorých regiónoch, ktoré postihlo krupobitie, je úroda o 30 percent nižšia. Výnosy sú však v rámci celého Champagne veľmi rozdielne. Naopak, podľa zverejnených informácií z Talianska tamojší vinári majú lepšiu úrodu ako vlani, aj keď aj tam sa zber začal o desať až 15 dní neskôr, ako boli zvyknutí. Marco Caprai, ktorý šéfuje vinárstvu Arnaldo Caprai v talianskej Umbrii, sa pre médiá vyjadril, že očakáva o 50 percent viac hrozna ako vlani. Neskorší zber má však spôsobiť, že tohtoročné vína nebudú bohaté na alkohol.

Na druhej strane Atlantiku, americkí vinári budú mať lepšiu a kvalitnejšiu úrodu ako vlani, ale obchodníci s vínom z Európy pochopiteľne nadšení nie sú. Na centrálnom pobreží Kalifornie označujú úrodu za pomerne dobrú. Hrozno dostalo dostatok vlahy a dozrelo o desať dní skôr ako obvykle. Vinári v štáte Washington, ktorí majú za sebou druhé najteplejšie leto v histórii, sa tiež tešia z dobrej úrody. Teplo urýchlilo zber, vinobranie sa začalo o dva-tri týždne skôr a hrozno je menšie, než na aké sú zvyknutí, ale chute v ňom sa výrazne skoncentrovali.