Sicília bola dlho považovaná za zásobáreň lacného talianskeho vína. No medzičasom aj tu prebehla revolúcia v kvalite. Napríklad v prestížnom hodnotení talianskych vín Gambero Rosso na rok 2013 sa v počte najvyššie ocenených vín (tri kalíšky) ostrov zaradil medzi najúspešnejšie talianske vinárske regióny. Samotní Sicílčania hovoria o Sicílii nie ako o ostrove, ale ako o kontinente – pre jeho rozmanitosť – geografickú aj klimatickú. Rovnako rozmanité je aj vinárstvo – hrozno sa pestuje na slnkom zaliatych vinohradoch na rovinách okolo Pachina na juhovýchode alebo Marsaly na juhozápade, cez vyššie polohy v centrálnej časti ostrova až po svahy Etny.

Ešte pred niekoľkými rokmi sa za centrum výroby najkvalitnejších sicílskych vín považoval západ ostrova – oblasti okolo Marsaly, Trapani a Agrigenta. Východ sa mu však postupne vyrovnal a momentálne upriamuje práve táto časť Sicílie na seba pozornosť vinárskeho sveta.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa