V Devíne, na mieste s výhľadom na obec a hrad stojí holá stavba jeho reštaurácie. Daniel Tilinger hovorí, že každý národ by mal poznať svoju tradičnú kuchyňu. Tou slovenskou, minimálne v západnej časti krajiny, nie sú halušky, ale staré rakúsko-uhorské receptúry. Slovenskí šéfkuchári však považujú tradičné jedlá za lacné a neatraktívne. V zahraničí si na lokálnosti mnohí budujú svoju kariéru.

V rozhovore sa dozviete
  • či majú šéfkuchári v Londýne problém s personálom z východnej Európy
  • prečo je rakúsko-uhorská kuchyňa pre Slovákov neatraktívna
  • prečo nepodáva lososa a nikdy nebude
  • ako sa dostal k investorovi, akým je Patrik Tkáč
  • čo bude obsahovať jeho zážitková reštaurácia v Devíne a kedy ju otvorí

Pred tromi rokmi ste sa vrátili z Londýna. Prečo ste opustili toto lukratívne mesto kvôli Slovensku? 

Bolo to kvôli gastro projektu, ktorý som vtedy plánoval.

Brexit ste nezažili, ale počas hlasovania ste tam boli. Hovorilo sa v gastre o cenách? Majitelia museli tušiť, čo im nová situácia prinesie.

V tom čase sa v Británii akurát rozbiehali politické rozhovory o brexite. A už sa samozrejme hovorilo o tom, že ceny importovaných tovarov budú citeľne vyššie. To sa aj potvrdilo. Hranice a dovoz zdraželi. Clo je obrovské. Veľmi veľa vecí potrebujú dovážať z kontinentálnej Európy. Bez talianskeho či francúzskeho tovaru sa bohužiaľ nezaobídu.

A čo Slovensko? Máme potenciál, aby nové koncepty na gastroscéne zaujali?

Myslím, že áno. Ale v blízkej budúcnosti sa na svetovú úroveň určite nedostaneme.

Čo to presne znamená?

Obdobie približne desiatich rokov.

Mnohí tvrdia, že sme ako krajina mali pred pandémiou v gastronómii výbornú úroveň. Dva roky už stagnuje. Kam nás to posunulo?

Nemyslím si, že pandémia gastrobiznis stopla, respektíve, že stagnujeme. Ten bratislavský prežil vďaka tomu, že bolo a stále je v meste málo turistov. Lokálne podniky podporilo veľa domácich. V Londýne by sa to nestalo. Tam je turistov mnoho a veľmi chýbali. U nás ich je naďalej menej a sú denní, resp. hodinoví. A to je výhodou.

V bratislavskej mestskej časti Devín otvoril podnikateľ Patrik Tkáč nový koncept lokálnych potravín s vlastnou vinotékou s ponukou viac ako 1500 druhov vína s názvom Od Našich. Na snímke podnikateľ Patrik Tkáč.
Neprehliadnite

Patrik Tkáč: Potraviny sú skvelým miestom na testovanie robota

Nechceli ste rozbehnúť biznis v zahraničí? Tam, kde to zákazník ocení, priplatí si?

Nie, nikdy.

Prečo? S vaším portfóliom by to dávalo logiku.

Je to obrovská výzva. Znamenalo by to pre mňa ďalších desať rokov práce.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa