V Devíne, na mieste s výhľadom na obec a hrad stojí holá stavba jeho reštaurácie. Daniel Tilinger hovorí, že každý národ by mal poznať svoju tradičnú kuchyňu. Tou slovenskou, minimálne v západnej časti krajiny, nie sú halušky, ale staré rakúsko-uhorské receptúry. Slovenskí šéfkuchári však považujú tradičné jedlá za lacné a neatraktívne. V zahraničí si na lokálnosti mnohí budujú svoju kariéru.
- V rozhovore sa dozviete
- či majú šéfkuchári v Londýne problém s personálom z východnej Európy
- prečo je rakúsko-uhorská kuchyňa pre Slovákov neatraktívna
- prečo nepodáva lososa a nikdy nebude
- ako sa dostal k investorovi, akým je Patrik Tkáč
- čo bude obsahovať jeho zážitková reštaurácia v Devíne a kedy ju otvorí
Pred tromi rokmi ste sa vrátili z Londýna. Prečo ste opustili toto lukratívne mesto kvôli Slovensku?
Bolo to kvôli gastro projektu, ktorý som vtedy plánoval.
Brexit ste nezažili, ale počas hlasovania ste tam boli. Hovorilo sa v gastre o cenách? Majitelia museli tušiť, čo im nová situácia prinesie.
V tom čase sa v Británii akurát rozbiehali politické rozhovory o brexite. A už sa samozrejme hovorilo o tom, že ceny importovaných tovarov budú citeľne vyššie. To sa aj potvrdilo. Hranice a dovoz zdraželi. Clo je obrovské. Veľmi veľa vecí potrebujú dovážať z kontinentálnej Európy. Bez talianskeho či francúzskeho tovaru sa bohužiaľ nezaobídu.
A čo Slovensko? Máme potenciál, aby nové koncepty na gastroscéne zaujali?
Myslím, že áno. Ale v blízkej budúcnosti sa na svetovú úroveň určite nedostaneme.
Čo to presne znamená?
Obdobie približne desiatich rokov.
Mnohí tvrdia, že sme ako krajina mali pred pandémiou v gastronómii výbornú úroveň. Dva roky už stagnuje. Kam nás to posunulo?
Nemyslím si, že pandémia gastrobiznis stopla, respektíve, že stagnujeme. Ten bratislavský prežil vďaka tomu, že bolo a stále je v meste málo turistov. Lokálne podniky podporilo veľa domácich. V Londýne by sa to nestalo. Tam je turistov mnoho a veľmi chýbali. U nás ich je naďalej menej a sú denní, resp. hodinoví. A to je výhodou.
Patrik Tkáč: Potraviny sú skvelým miestom na testovanie robota
Nechceli ste rozbehnúť biznis v zahraničí? Tam, kde to zákazník ocení, priplatí si?
Nie, nikdy.
Prečo? S vaším portfóliom by to dávalo logiku.
Je to obrovská výzva. Znamenalo by to pre mňa ďalších desať rokov práce.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?