Že Slovensko tvrdí muziku v udržiavaní kvality bryndze, mu nikto nezoberie. V krajine sa ako v jedinej musí všetka bryndza vyrábať s vyšším ako polovičným podielom ovčieho syra. No platí tiež, že Slováci pri bryndzi trpia na krásu. Ich bryndziarne vytláča menej kvalitná a lacnejšia bryndza nielen z Poľska, ale aj z Česka i Maďarska, kde sa táto špecialita v minulosti ani nerobila. Lebo susedia v ochrane jej kvality takí striktní nie sú. A Slovensko na spoločnom trhu dovozy ich zriedenej bryndze nemôže zakázať.
Napriek tomu, že sem z cudziny často chodí pod názvom bryndza už len takmer čistý kravský tvaroh s malou primiešaninou ovčieho syra. A z bryndzových halušiek robí skôr tvarohové. Jediné, čo zahraničná konkurencia domácim výrobcom nemôže vziať, je produkt Slovenská bryndza, ktorú si krajina preboxovala do bruselského registra územného pôvodu potravín. No ten z domácej produkcie tvorí iba desatinu.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 2 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?