Kvalitná invenčná kuchyňa v romantickom prostredí tam, kde by to nikto nečakal – desať minút jazdy autom z Nitry smerom na Topoľčany v dedinke Jelšovce. Reštaurácia sídli v pálenici s terasou nad rybníkom, s anglickými trávnikom. Ide o staré koryto rieky Nitra. Za záhradou vidieť súčasnú hrádzu rieky. V strede jazierka s leknom je romantický ostrovček s vŕbou a pod ňou prestretý stolík pre dvoch s obrusom s ružovou mašľou. Romantiky je tu v Pálenici na vývoz, živá ruža na stole priamo pri jazierku, tesne vedľa hostí sa neustále prehadzujú pstruhy, pod vŕbou cvrlikajú svrčky, pomaly tečúca voda preteká z jedného jazierka do druhého. Na trávniku sa pripravuje pre skupiny piknikové menu či jedlá z jedálneho lístka. Sezónne menu v čase našej návštevy odporúčalo predjedlo mušle sv. Jakuba s ľadovým šalátom a citrónovou zálievkou (11,90 €) a k nemu rovno Chardonnay 2010 od Matyšáka (3,50 €) alebo hovädzí tatarák (6 €) s vlastnou marhuľovicou z roku 2009 (4,50 €). Rovno v menu sú jedlá odporúčané s vhodným pitím. Milovníci steakov môžu vyskúšať kombináciu hanger steaku so zemiakovým pyré, omáčkou demi glace a Cabernetu Sauvignon 2010 od Matyšáka (16,50 € + 2,70 €). Chutili nám aj špagety s plodmi mora, vínovo-krémovou omáčkou a Sauvignon 2009. Všetky jedlá majú zaujímavé, či už ide o klasické kombinácie alebo netradičnejšie úpravy – kuracie prsia s parmezánovým rizotom a dubákovou omáčkou, kačacie prsia so žemľovou knedľou alebo morský úhor či losos s kôprovou omáčkou. Zaujala nás aj hľuzovková omáčka k rumpsteaku z argentínskej sviečkovice (16,50 €). Aj dezerty sú invenčné – hruška plnená orechmi s čokoládou (4 €), ovocný malinový sorbet (4 €), ktorý nemá chuť presladenej zmrzliny, skôr otvára nové horko-kyslé chute ozajstného ovocia. Detské menu má jednu položku – slimáčik. Rozlievaných vín je päť a fľaškových vyše 20. Úctyhodný je počet destilátov, sme predsa v pálenici, ktorá dostojí svojmu názvu. Reštaurácia avizovala príchod nového šéfkuchára aj modifikáciu jedálneho lístka.
Hodnotenie TRENDU: 4*