Na konci septembra hovoria vinohradníci a vinári o mimoriadne náročnom roku na starostlivosť o vinič. Po veľmi dlhej zime, bolo na jar zrazu nadpriemerne teplo, čo na jednej strane spôsobilo, že vinič rýchlo dobehol, čo zameškal, niektoré odrody ale horšie odkvitli. Potom prišlo horúce a najmä mimoriadne suché leto. Výsledok –úroda hrozna podľa informácií Zväzu výrobcov hrozna a vína je tento rok kvôli deficitu vlahy o 20 a pri niektorých odrodách až 30 percent nižšia ako v priemerných ročníkoch. Vína sa teda na Slovensku vyrobí menej – len okolo 300 tisíc hektolitrov. Podľa riaditeľky zväzu Jaroslavy Kaňuchovej-Pátkovej, je cukornatosť tento rok skôr priemerná a vinohradníkom a vinárom veľmi nepomohol ani skôr zamračený a upršaný, ako slnečný september. Na jednej strane po letných suchách je vlaha vítaná, na druhej hrozno síce naberalo vlahu, ale nedozrievalo – nezvyšovala sa cukornatosť, čo môže byť problémom pri dozrievaní neskorších odrôd.

Jej slová potvrdzuje Igor Rariga z modranského vinárstva IR Rariga. Hovorí, že tento rok je určite o stupienok horší oproti minulému – vrtošivé počasie určite znížilo v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti kvalitu hrozna. „Keď malo pršať nepršalo a keď pršalo, tak už nemuselo –čiže ročné obdobia a úhrn zrážok v nich boli presný opak ideálu,“ konštatuje. Upršaný september spôsobil, že niektoré odrody začali hniť, cukornatosť bude o niečo menšia a kyselinky vyššie ako pred rokom. „To všetko pôsobí na zníženie kvality, najmä u červených vín,“ hodnotí.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa