Do Modry sa tradične chodí za výborným vínom. Priamo na námestí ho už niekoľko rokov spája s výnimočným jedlom reštaurácia U Richtára. Majiteľ, známy obchodník s vínom a nový šéf asociácie somelierov Roman Pavúk, nestavil podnikanie v päťstoročnom vinárskom dome na jednu kartu. Z hlavnej cesty upozorňujú pútače na obchod s vínom Pavúk, ktorý vytvára zásobovaciu bázu aj pre reštauráciu. Na miestnych je zas orientovaný Spiderbar – klub v unikátnych priestoroch (s vinárskym múzeom!) v podzemí, kde sa organizujú aj pravidelné koncerty.
Jadrom z ulice pomerne nenápadného minikomplexu je však vínna reštaurácia s úžasne zásobenou chladničkou na víno a poličkami obťažkanými kvalitnými titulmi.
Pre nás je však tým hlavným kuchyňa. Dvaja rovnocenní šéfkuchári za výraznej podpory majiteľa podniku sezónne obmieňajú jedálny lístok a chuťové prekvapenia tu stavajú na detailoch – bylinkovej kruste na šťavnatých jahňacích kotletách, cibuľovej marmeláde k argentínskemu steaku alebo pečenej cvikle v šaláte s kozím syrom. Drobnými ťahmi s ingredienciami posúvajú gastronómiu do úrovne, kde sa už stáva zážitkom.
Ochutnali sme tu napríklad marinovaný chrbát z karpatského diviaka skombinovaný s čokoládovo-vínovou omáčkou a podávaný s kelom a koreňovou zeleninou (16,50 €). Jedlo, ktoré zanecháva chuťovú spomienku. Alebo spomínané jahňacie kotletky v bylinkách s cviklovými rezančekmi a grilovanými zemiakovými plátkami (14,90 €). Zo sezónnej ponuky nevynechajte krémové pomarančové rizoto so zelenou špargľou. Zaujímavé jedlá majú vymyslené aj pre deti (kurací nanuk), aby ich jedlo aj zabavilo. A dezerty sú kapitola sama osebe. Ak ho budú mať, určite si dajte horúci krehký datľový koláč s karamelom a vanilkovou zmrzlinou (3,90 €). A ak by ste si chceli kúsok vidieka odniesť domov, pri bare ponúkajú husaciu masť v pohári priamo z kuchyne.
TREND HODNOTENIE: 4 a pol *